• WERELDKEUKEN EUROPAREI

Gerechten uit de hele wereld

UITHOORN Deze maand bestaat de Wereldkeuken Europarei drie jaar en dat wordt op 15 november feestelijk gevierd. 'Met elkaar eten is goed voor de sociale cohesie,' zegt Nasséra Achahboun, die de drijvende kracht is achter de Wereldkeuken. 'Eten verbindt mensen. Het brengt jong en oud bij elkaar.'

Conny Vos

In de Wereldkeuken kunnen de bezoekers gerechten eten uit tal van delen van de wereld. In de afgelopen drie jaar is de organisatie van de Wereldkeuken verbeterd. 'In het begin hadden we te weinig borden en bestek en de eerste keer was het eten koud. Verder kon iedereen gewoon komen binnenlopen. Nu hebben we een aanmeldformulier. Dat het gelijk zo druk zou zijn, daar had ik niet op gerekend. Alles was nieuw. Nu hebben we alles beter onder controle.'

ZESTIG GASTEN Elke derde woensdagavond van de maand komen ongeveer zestig gasten naar Het Buurtnest waar de maaltijden gehouden worden. 'Het liefst wil ik niemand weigeren, maar er is echt een maximum. Ook mensen met een rolstoel moeten erbij kunnen. We willen ook graag van tevoren weten met hoeveel gasten we rekening moeten houden.'

OPGEVEN Mensen kunnen zich twee weken van tevoren opgeven via de Facebookpagina. De kosten voor de maaltijd bedragen 5 euro, exclusief drankjes. 'Er komt een heel gevarieerd publiek. Er komen mensen uit allerlei culturen zoals Oeganda en Syrië. Mensen komen niet alleen uit Uithoorn, maar ook uit Leimuiden, Mijdrecht, Amstelveen en zelfs uit Lelystad. Er is een vast clubje dat altijd komt, maar er zijn ook steeds weer nieuwe mensen', vertelt Nasséra.

'Het brengt mensen bij elkaar. Je ziet dat mensen elkaar gedag zeggen als ze elkaar op straat tegenkomen.Die verbindende factor was de bedoeling van de Wereldkeuken.'

HULP Op de avond zelf krijgt Nasséra hulp van Jeroen Brink en een aantal meiden. 'Zij dekken de tafels, helpen met het opscheppen van het eten en het opruimen.'

Elke maand is er een nieuw thema om uit andermans keuken te proeven. Vanaf het begin wordt de Wereldkeuken gesponsord met fruit en kruiden door De Goudreinet.

VASTE VRIJWILLIGERS 'We inventariseren wie wat kookt en wat er nodig is. Een aantal vaste vrijwilligers, waaronder ikzelf, kookt en er zijn altijd mensen waar ik een beroep op kan doen', gaat Nasséra verder. 'Als het thema bijvoorbeeld Ethiopië is, dan vragen we iemand die traditionele Ethiopische gerechten kan maken. Dat is tot nog toe altijd gelukt. Er wonen zoveel nationaliteiten hier. De mensen koken thuis, want in Het Buurtnest is geen keuken.'

GESLOOPT In de toekomst zal Het Buurtnest worden gesloopt. 'Onze droom is een nieuwe locatie met een grote keuken erin, want we willen de Wereldkeuken graag voortzetten. De meeste mensen gaan na afloop blij naar huis en hebben een leuke avond gehad en daar word ik weer blij van.'