• BRRT

Nederlandse vlag met plaquette art. 1 Grondwet in raadszaal Uithoorn

UITHOORN De Nederlandse driekleur moet aanwezig zijn in de raadszaal, vindt de VVD, als nationaal symbool van verbinding en trots. De partij diende daartoe donderdag 21 december een motie in. Dat zorgde voor verdeeldheid binnen de raad: niet alle partijen zien het vlagvertoon zitten. Burgemeester Dagmar Oudshoorn kwam met een elegante oplossing: een plaquette met daarin een afbeelding van artikel 1 van de Grondwet, geflankeerd door de Nederlandse en Uithoornse vlag, kan in de raadszaal worden opgehangen. Daar kon een meerderheid van de raad zich in vinden.

De aanleiding voor de motie is de discussie die in meerdere gemeenten over de Nederlandse vlag wordt gevoerd. ,,Die discussie gaat niet altijd even kies," aldus VVD raadslid Jan Hazen. Hij durfde de discussie in Uithoorn echter wel aan. Volgens Hazen hebben we één teken van verbondenheid: de Nederlandse vlag. Deze verdient daarom een prominente plek in de raadszaal. De vlag zou de bezoeker van de raadszaal, die niet alleen voor vergaderingen, maar ook voor trouwerijen wordt gebruikt, herinneren aan de Nederlandse waarden en vrijheden.

Over het onderwerp liepen de meningen uiteen. CDA, Ons Uithoorn en Groen Uithoorn vonden het een sympathiek plan. ,,Aan de ene kant voel ik me enigszins een globalist,"aldus Arjen Koopmans van Groen Uithoorn. ,,Aan de andere kant vind ik het een best een aardig initiatief. In Frankrijk en België struikel je over nationalistische tekens."

Raadslid Peter Timmer van DUS heeft helemaal geen behoefte aan de Nederlandse vlag. ,,Ik heb er niets tegen, ik heb er zelf ook één. Die komt tevoorschijn bij feestelijke gelegenheden." DUS heeft genoeg aan het portret van Willem Alexander aan de muur. Ook de PvdA ziet de plaatsing van een vlag niet zitten. ,,Dat andere gemeenten het hier over hebben, is geen reden om dat hier ook te doen," aldus Els Gasseling. Bovendien staat de vlag niet alleen symbool voor verbondenheid. De vlag wordt door sommige partijen zo ingezet dat deze dient voor het uit elkaar spelen van bevolkingsgroepen. ,,Daar moeten we voor oppassen, dat willen we niet uitstralen als raad."

,,In Nederland zijn we altijd terughoudend wat betreft het gebruik van nationale symbolen," aldus Hazen. ,,Dat is jammer. Ik ben trots op ons land en wat onze voorouders hebben opgebouwd. Onze Nederlandse vlag verdient meer." Met dit betoog hoopte hij op meer bijstanders. Een oplossing voor de kwestie kwam echter van burgemeester Oudshoorn.

Ook binnen het college is over de kwestie gesproken. ,,Wij zijn trots op Nederland, daar bestaat geen discussie over." De vlag wordt echter ook ingezet door partijen die groepen juist niet willen verbinden. Daarom stelde de burgemeester voor om in plaats van een vlag een plaquette te maken, met daarop een afbeelding van artikel 1 van de grondwet, 'de grondwet waarop wij hebben gezworen', geflankeerd door een Nederlandse vlag en die van Uithoorn. ,,Zo kan nooit onduidelijkheid bestaan over wat we bedoelen met de vlag."

Een meerderheid van de raad kon zich in dit voorstel vinden. PvdA en DUS stemden tegen.

Naomi Heidinga