• Anja Zijderveld is vrijwilliger voor het Taalhuis

    Naomi Heidinga

Vrijwilliger in spotlicht: Anja Zijderveld

UITHOORN Anja Zijderveld is vrijwilliger voor het Taalhuis. Elke woensdagochtend helpt ze een dame met het onder de knie krijgen van de Nederlandse taal. Ze doet het vrijwilligerswerk niet omdat ze bang is zich te vervelen. "De dagen zijn snel gevuld. Maar ik heb nog een gezond stel hersens en kan nog iets voor een ander betekenen. Daarom vind ik dat ik iets moet doen. Dankzij dit werk kunnen mensen zich zelfstandig redden in de maatschappij. Lezen en schrijven zijn heel belangrijk, denk maar aan brieven die je krijgt van de overheid. Ik vind het een uitdaging om met cliënten aan de slag te gaan en het beste in hen naar boven te halen."

"In mei 2016 ging ik met pensioen. Het plan was eerst een grote reis te maken en daarna te kijken wat voor vrijwilligerswerk ik zou kunnen doen. Nog voor de zomer zag ik een oproep voor vrijwilligers voor het Taalhuis. Dat leek me wel wat, maar ik zou pas in het najaar kunnen beginnen. Daarop heb ik me opgegeven. Ik heb direct gezegd dat ik alleen vrijwilligerswerk wilde doen als ik daarnaast kon blijven reizen. Tweemaal per jaar maak ik met mijn man een verre reis. Dat kon gelukkig."

"In oktober heb ik een cursus gevolgd. Dat ging onder meer over omgaan met cultuurverschillen. Je leert hoe je mensen het beste kunt benaderen. Ook wordt uitgelegd dat je als taalvrijwilliger de lat niet te hoog moet willen leggen. Wanneer je te graag iets wilt bereiken, werkt dit meestal averechts."

"Na de cursus kreeg ik een kandidaat toegewezen. We werken één op één, vaak is dat voor mensen prettiger dan in een groep. Ik help een Marokkaanse dame die redelijk goed Nederlands kan lezen en spreken. Schrijven vindt ze lastig. We werken aan de hand van themaboekjes over bijvoorbeeld zorg, werk en schoolgaande kinderen. Na het lezen van een tekst, maken we opdrachten en oefenen we met schrijven. Ook lezen we boeken, met eenvoudig taalgebruik voor volwassenen."

"In het begin was het even aftasten, kijken of het klikt. Maar we hebben het leuk samen. We beginnen altijd even met een kort gesprek over hoe het gaat, wat we hebben beleefd. Daarna gaan we aan de slag. We hebben maar een uurtje." Het taaluurtje vindt steevast plaats in de bibliotheek. "Ik vind het een prettige ruimte en het is neutraal terrein. Je hebt hier niet te maken met de afleidingen van thuis."

"Inmiddels hebben we een vertrouwensband opgebouwd. In het begin was ze bang om fouten te maken. Nu gaat dat beter. We vertellen elkaar over onze cultuur. Dat werkt voor ons allebei verhelderend. Natuurlijk zijn er verschillen, maar ze staat wel voor open voor de Nederlandse cultuur en is erg gemotiveerd."

"Ik heb altijd affiniteit gehad met taal. Daarom vind ik dit leuk om te doen. Je hoeft echter geen onderwijsachtergrond te hebben om taalmaatje te worden. Inlevingsvermogen is wel belangrijk. Evenals geduld. Je moet kijken welke aanpak werkt." Taalvrijwilligers worden ondersteund door het Taalhuis. "Ik kan altijd bij hen terecht wanneer ik een vraag heb."

Het Taalhuis is dringend op zoek naar vrijwilligers. Belangstellenden kunnen contact opnemen met Taalhuis Uithoorn via 0297-230280.

Naomi Heidinga