Groen Uithoorn tegen samenwerking in DUO+

04-03-2018, 21:50 | Lezersnieuws | Charles

Hierbij een reactie op het stukje van Gemeentebelangen  in het Witte Weekblad van 1 maart j.l.

Groen Uithoorn is de enige van de Uithoornse partijen die vanaf dag één fel gekant is geweest tegen DUO+ en gepleit heeft voor samenwerking met een grotere gemeente (bijv Amstelveen of Haarlemmermeer).

Wij van Groen Uithoorn  waren ontzet  na het eerste besluit voor DUO+ ; zoveel angst, kortzichtigheid en onkunde bij elkaar. Onbegrijpelijk dat niemand anders de val zag! Gelukkig worden er langzaam ook anderen wakker, zoals het CDA, die met ons tegen de miljoenen steun waren.

Volgens Groen Uithoorn hoef je je  identiteit, Couleur Locale of bestuurskracht niet te verliezen als je samen gaat met een grotere gemeente. Het zijn nog altijd 2 partijen die in onderhandelingen afspreken wat de spelregels zijn. Het gaat hier om de ambtelijke organisaties die samen gevoegd worden en deze is belast  met de uitvoering van beleid dat door B&W en de Raad wordt vastgesteld. Dat is in een grote  gemeente hetzelfde als binnen DUO+. Zal er verschil zijn tussen een nota geschreven door een medewerker in Amstelveen of in Ouder Amstel (DUO+) ? Groen Uithoorn denkt dat er binnen de grote gemeenten al meer deskundigheid aanwezig is waardoor het voor Uithoorn goed is om daar aansluiting te zoeken.

De keuze voor Duo heeft de gemeente tot nu zo’n 3 miljoen extra gekost. Geld dat op een veel betere manier aan de inwoners van Uithoorn besteed had kunnen worden.

Helaas hebben wij ook nog niet kunnen vernemen dat de dienstverlening voor de inwoners van Uithoorn er al beter door is geworden.

Moet je hiermee doorgaan of eieren voor je geld kiezen. Deze week werd er door andere partijen gezegd dat er geen weg meer terug is, nu die is er echter wel. Beter ten halve gekeerd, dan ten hele gedwaald.  Als het aan ons ligt spat DUO uit elkaar; sluiten de Diemense ambtenaren zich aan bij Amsterdam, Uithoorn en Ouderkerk gaan de onderhandelingen in met Amstelveen, om het ambtelijke apparaat daar onder te brengen. Vooralsnog zullen B&W en de Raad van alle drie de gemeenten nog hun beleidskeuzes kunnen maken en zo hun bestuurskracht ten toon kunnen spreiden, opdat de zelfstandigheid voor nu behouden blijft. Voor nu , want ieder moet begrijpen dat structuren en verbanden niet in beton zijn  gegoten en in de loop der tijd veranderen. Daar is niks mis mee!! Kom op,  Gemeente Belangen en anderen, niet bang zijn!!    

Volgende week zullen wij de drie miljoen verder uitwerken.