• Een deel van het deelnemersveld bij de aanvang van de wedstrijden

    Marinera y Punto

Uithoornse in finale open nationale kampioenschappen Marinera te paard in Peru

15-04-2019, 08:23 | Lezersnieuws | Petra

Jaarlijks vindt in Mamacones, bij de Peruaanse hoofdstad Lima, de Concurso Nacional de Marinera a Caballo plaats. Het is een onderdeel van een festival van meer dan een week dat volledig in het teken staat van de Caballo de Paso Peruana, een vriendelijk Zuidamerikaans paardenras, met een bijzondere gang. Bij het onderdeel Marinera wordt er gedanst door 2 partners, één te paard en de ander te voet of beiden te paard. Dit jaar stond er een Uithoornse in de finale.

Vrijwilligerswerk Op 4 januari 2019 vertrok Jytte Goesten (21) naar Peru, om in de stad Huancayo vrijwilligerswerk te doen. De bedoeling was om een paar weken te werken met paarden, daarna in de dierentuin, bij een dierenarts en bij een hondenfokkerij. Het liep anders; de paarden wonnen haar hart. Het werk op de manege bestond uit het rijden met de Cavallo de Paso, de natuur in. Na afloop was er de verzorging. Al inde eerste week mocht ze mee naar een wedstrijd, de Marinera a Cabavallo. De manegehouder zag haar interesse, en liet haar oefenen, alle dagen, ook het weekend. Na nog een week reed ze haar eerste wedstrijd, in een dorpje nabij Huancayo. De routine ging goed, maar helaas, aan het einde gleed het paard uit (door de regentijd was het grasveld erg nat), Jytte belandde op zijn nek en… brak haar neus. Toch was een manegehouder uit de buurt van Lima erg onder de indruk van haar rijden, dus deed hij haar een aanbod om ook een periode bij hem te komen werken. Zodoende vertrok ze na een operatie, een weekje herstel en nog een week werken in Huancayo, naar de kust, naar Cerro Azul. Jytte was als klein meisje gefascineerd door paarden (zoals zoveel meisjes). Ze verslond vele boeken over paarden en paardrijden, maar heeft nooit rijles gehad. Ze stond lang op een wachtlijst, maar het kwam er niet van en toen ze een jaar of 11 was besloot ze te gaan voetballen. Haar rij-ervaring bestond dus uit partijtjes bij de Riga Ranch en een tocht in de vakantie.

Ingeschreven In Cerro Azul kreeg ze naast het vrijwilligerswerk met de Cavallos de Pasa de gelegenheid om Marineralessen te nemen. Ze heeft er gewerkt en getraind vanaf begin februari. En begin april vond haar trainer haar niveau goed genoeg om haar aan te melden voor de Concurso Nacional de Marinera a Cavallo. Hij regelde een danspartner voor haar en ze schreven zich in, voor het onderdeel Mujer a Caballo y Hombre a pied. Dus Jytte rijdt op het paard en haar partner danst de Marinera op de grond. Een week voor de wedstrijden, vlak voor de uiterste inschrijfdatum, werd ze door een andere partner gevraagd om ook mee te doen aan het onderdeel Cavallo con Cavallo. Bij deze variatie rijden beide partners op een paard. Eenmaal ingeschreven was er nog even wat werk aan de winkel: natuurlijk moest ze blijven trainen, maar er moest nog een jurk geregeld worden, want de outfit is ook erg belangrijk. Lastig, als lange Hollandse dame in Peru een jurk vinden die goed past.

Hoge waardering Op zaterdag 13 april was het zover, de wedstrijden. Jytte had geoefend op vele variaties van de Marinera. Het is een verrassing welk lied je toegewezen krijgt om op te dansen. De aanwezige Marineraband heeft een lijst van ongeveer 50 nummers waar ze uit kiezen. Elk nummer heeft een vaste opbouw. Als het ritme verandert, moet je beginnen aan een volgend onderdeel van je routine. Een routine heeft dus een aantal vaste elementen. Beide dansers naderen elkaar, draaien om elkaar heen en gaan weer uit elkaar, al zwaaiend met een zakdoek. De jury bestaat uit zes leden, die ieder maximaal vijf punten mogen toekennen. Voor de eerste uitvoering, bij de kwalificatiewedstrijd, kreeg ze voor voor Caballo y a Pied vijf keer vijf punten en één keer vier. Bij Caballo con Caballo was dat vijf keer een vijf. Voor beide onderdelen ging ze door naar de halve finale. Na afloop van deze halve finale zijn er na beide onderdelen nog 4 stellen over. En bij beide onderdelen zat Jytte daarbij!

Finale! Op zondag 14 april was er de finale. In Uithoorn zat het thuisfront in spanning te wachten. Om 14.00 uur in Peru zouden de wedstrijden weer beginnen, dat is hier 21.00 uur. Rond middernacht kwam het verlossende berichtje: voor beide onderdelen een “podiumplaats”: ze waren derde bij het onderdeel “Mujer a Caballo y Hombre a Pied” en tweede bij “Caballo con Caballo”. Superblij en dolenthousiast was ze. En hier thuis is iedereen natuurlijk apetrots!

Naar huis De wedstrijden vormen het hoogtepunt, maar ook meteen de afsluiting van haar tijd in Peru. Haar visum verloopt, de centjes zijn op. Haar familie vliegt rond Pasen naar Lima, om dan nog een rondreis door het land te maken. In mei is ze weer terug in Nederland, in Uithoorn. Blij om weer bij vrienden en familie te zijn, maar met een dubbel gevoel. Ze heeft het land, de mensen en de paarden voor altijd in haar hart gesloten. De kans is dan ook heel groot dat ze ooit weer terug gaat.