• Het team van Muiswerk Educatief in de tuin bij hun kantoor aan de J.A. van Seumerenlaan.

    Nancy van der Kwaak

Uithoorns bedrijf innoveert het onderwijs

02-12-2019, 11:42 | Lezersnieuws | Linette

2 december 2019, Uithoorn. Twintig jaar geleden vestigde uitgeverij Muiswerk Educatief zich in Uithoorn. Als eerste aanbieder van 100% digitaal lesmateriaal heeft de organisatie in het verleden al bewezen vooruitstrevend te zijn. Inmiddels zijn zij allang niet meer de enige uitgeverij van digitaal (nu online) lesmateriaal. Vooruitstrevend zijn zij nog steeds: dit schooljaar introduceerden zij Numo: een splinternieuw leermiddel voor rekenen en taal in het vo en het mbo, waar inmiddels bijna 10.000 leerlingen mee werken.

Onderwijs ontmoet innovatie

Ongeveer 25 jaar geleden bedachten broer en zus Theo en Truus de naam Muiswerk voor hun platform met interactieve en adaptieve modules. In die tijd werkte Truus als docent bij wat tegenwoordig het Regiocollege heet en Theo bij een vestiging van het Amerikaanse Bell Laboratories. Onderwijs ontmoet innovatie en dat was het begin van iets moois. Tegenwoordig werkt een gedreven team van zeventien Muiswerkers vanuit hun kantoor in Uithoorn aan het verwezenlijken van hun missie: leerlingen slim laten groeien in rekenen en taal.

Ontwikkelen samen met docenten en leerlingen

Muiswerk Educatief werkt nauw samen met onderzoekers, docenten en leerlingen. Theo Schijf, algemeen directeur en hoofd ontwikkeling: “Onderzoek toont aan dat oefenen werkt. Maar hoe moeten onze programma’s zich gedragen om het oefenen aantrekkelijker te maken? En welke informatie hebben docenten nodig om grip te houden op de voortgang van hun leerlingen? Samen met docenten en leerlingen van onze partnerscholen brainstormen we over dit soort vragen. Samen vinden we uit wat werkt en komen we tot iets groots, iets wat er toe doet.”

Grote niveauverschillen in iedere klas

Een van de grootste uitdagingen in het onderwijs van vandaag wordt gevormd door de groeiende niveauverschillen tussen leerlingen. Met een slim leermiddel kunnen docenten beter differentiëren in de klas, de leerlingen individueel volgen, et cetera. Het werken met Numo sluit hier goed bij aan, want iedere leerling krijgt een oefenprogramma op maat. Theo: “Wij willen het ultieme platform bieden dat iedere leerling helpt om zich te ontwikkelen in de richting die hem of haar het beste past. Numo zit vol slimmigheden die de leerling uitdagen, volgen en motiveren. Door het tijdrovende inoefenen van de basiskennis aan Numo over te laten, kunnen de docenten alle aandacht richten op waar zij ooit docent voor zijn geworden: leerlingen helpen groeien.”