Geen geheimen meer rondom Schiphol

31-10-2019, 11:30 | Lezersnieuws | Dorien

Groen Uithoorn dient  een motie in om vooral samen te werken rondom overlast en gezondheidsproblematiek met betrekking tot Schiphol en wil geen geheime vergaderingen meer.

Op donderdagavond 17 oktober heeft er een raadsvergadering plaatsgevonden over Schiphol. Vorige week is er al veel geschreven over dit onderwerp in deze krant.

Veel inwoners hadden de moeite genomen om naar het raadhuis te komen en ook waren er veel insprekers. Schiphol en de overlast die veel inwoners ervaren roept veel emoties op.

De insprekers spraken over de ervaren geluidsoverlast, gezondheidsklachten maar ook allemaal over de “geheime gemeenteraadsvergadering “ die er afgelopen zomer is geweest. Tijdens deze vergadering heeft de raad gesproken met de heer Benschop, directeur van Schiphol. Wat er is besproken mogen de inwoners niet weten. De raadsleden hebben beloofd dat ze dit vijf jaar geheim zullen houden.

Onbegrijpelijk vonden de insprekers dit. De raad wordt gekozen door de inwoners en vervolgens worden ze buitengesloten bij zo’n belangrijk onderwerp. En het bericht van minister Van  Niewenhuizen kort na deze vergadering dat Schiphol mag groeien heeft het wantrouwen alleen nog maar vergroot.

Groen Uithoorn heeft geluisterd naar de insprekers en begrijpt wel dat de inwoners van Uithoorn op deze manier hun vertrouwen in de raad verliezen.

Jeroen Albers van Groen Uithoorn heeft zijn excuses aangeboden voor het vergaderen in het geheim.

In de motie die hij heeft ingediend stelde hij voor om een denktank te beginnen waarin bekeken wordt of de Aalsmeerbaan op termijn niet gesloten kan worden. Daarbij dringt hij aan op een  actieve samenwerking met de andere gemeenten die overlast ervaren van Schiphol en samenwerking met inwoners en door hen opgestarte initiatieven zoals PUSH. Maar vooral ook stelde hij voor om nooit meer in het geheim te vergaderen over Schiphol.

Andere partijen hadden ook twee moties ingediend. Globaal willen ze hetzelfde. De overlast moet gewoon minder worden voor Uithoorn en De Kwakel. Maar hoe kan het dan dat de raad nog bijna een uur met elkaar moet overleggen om te onderzoeken of ze er één unaniem gedragen motie van konden maken?

Helaas is het de gemeenteraadsleden niet gelukt om echt samen op te trekken en met elkaar keihard te werken aan hinderbeperking van vliegtuigoverlast. Er is geen gezamenlijke opdracht geformuleerd voor het college.

Ook is er niemand in gegaan op het gebaar dat Jeroen Albers van Groen Uithoorn maakte om als raad transparanter te zijn richting de inwoners. Een gemiste kans.