• ANP

´Minder nachtvluchten op Schiphol en meer vluchten overdag´

SCHIPHOL De provincie Noord-Holland en gemeenten rond Schiphol willen een drastische beperking van het aantal nachtvluchten op Schiphol. In ruil daarvoor zouden er meer vluchten overdag op de luchthaven mogelijk moeten zijn. Dat verklaarde gedeputeerde Adnan Tekin van Noord-Holland in De Telegraaf. Tekin is voorzitter namens gemeenten rond Schiphol en de provincie in de Omgevingsraad Schiphol (ORS), de vroegere Alderstafel, waar het toekomstige beleid voor de luchthaven wordt uitgestippeld.

Gedeputeerde Tekin meent dat tenminste 10.000 van de jaarlijkse 32.000 vluchten moeten verdwijnen: ,,De nachtvluchten leiden tot veel verstoring van de nachtrust en voegen niet veel toe aan de economisch belangrijke netwerkfunctie van Luchthaven Schiphol."  Een optie daarbij is volgens hem het sluiten van de luchthaven tussen 1.00 uur 's nachts en 6.00 uur in de ochtend.

Door het inleveren van nachtvluchten zou Schiphol na 2020 overdag weer een tijdje door kunnen groeien, aangezien voor het vaststellen van de mate van geluidhinder nachtvluchten zwaarder tellen dan vluchten overdag.

Tekin verwacht bovendien bij omwonenden meer begrip voor groei overdag wanneer de overlast 's nachts daadwerkelijk minder wordt.  Verder hebben gemeenten in het achterhoofd dat met deze maatregel wellicht meer ruimte kan ontstaan voor woningbouw.