• Een aantal vrijwilligers werkt aan het dak van het konijnenhok.

    Naomi Heidinga

Aan de slag voor NL Doet

UITHOORN Het dak van het konijnenhok repareren, snoeien en schoonmaken: een greep uit de klussen van kinderboerderij De Olievaar. Net als vele andere clubs, verenigingen en stichtingen deed ook de kinderboerderij mee aan NL Doet. Op vrijdag en zaterdag staken vrijwilligers in heel Nederland de handen uit de mouwen voor NL Doet, waaronder de Koninklijke familie.

Ideaal klusweer is het zaterdag niet: de opkomst valt daarom een beetje tegen bij de Olievaar. Een aantal mensen heeft zich alsnog afgemeld. Beheerder Willem Körnmann laat de moed echter niet zakken. Er zijn genoeg mensen om veel werk te verzetten. Er moeten bomen en struiken worden gesnoeid, het dak van het konijnenhok moet gemaakt worden, en het speelmateriaal moet worden uitgetest en schoongemaakt. Het uittesten gaat voorspoedig: één van de kinderen komt voor het zoveelste rondje voorbij op één van de speelgoedvoertuigen. Gelukkig gaat het ook met de andere klussen de goede kant op.

Vanwege de regen en wind is het een beetje afzien voor de vrijwilligers. Van de koffie, geschonken in de stal, wordt daarom wat langer genoten dan normaal. Maar voor koffiedrinken alleen zijn ze er niet. Wanneer Willem ze voorzichtig aanspoort te beginnen, staat iedereen daarom op. Tijd om de handen uit de mouwen te steken.

De kinderboerderij bij het Libellebos doet elk jaar mee met NL Doet. "Het is voor ons een belangrijke dag. Het geeft ons de kans bij te raken met een aantal klussen. Het snoeiwerk zou één iemand bijvoorbeeld minstens twee dagen kosten, maar met z'n allen is het zo gebeurd." En het is nog gezellig ook.