• René de Leeuw

Amsteltram rijdt pas vanaf 2024

UITHOORN De Uithoornlijn, de tramverbinding die vanuit Amstelveen wordt doorgetrokken naar Uithoorn, wordt pas in de zomer van 2024 in gebruik genomen. Dat is ruim een jaar later dan verwacht, zo meldt Parool.nl

De eerdere ingebruikname van de nog te realiseren tramlijn naar Uithoorn, die verwacht werd in 2022 of 2023, blijkt niet haalbaar. De afdeling Metro en Tram van de gemeente Amsterdam, die het projectmanagement heeft overgenomen van Vervoerregio Amsterdam, heeft de planning verder uitgewerkt en de verwachte komst bijgesteld naar zomer 2024.

Met de aanleg van de lijn ontstaat een directe tramverbinding vanuit het centrum van Uithoorn via Amstelveen naar station Amsterdam-Zuid. Daarop takken verschillende busverbindingen in oost-westrichting aan.

Tegen het doortrekken van de Amstelveenlijn was ook het nodige protest. Sommige bewoners van Uithoorn vrezen dat met de komst van de tram het busvervoer ten zuiden van Amsterdam zal worden terug­ gedrongen. Ook inwoners van Amstelveen waren er niet blij mee: doordat metrolijn 51 wordt vervangen door de Amsteltram, moeten reizigers op die route maandenlang gebruikmaken van vervangend busvervoer.