• Benthe naast koning Willem-Alexander

    Eigen foto

Benthe Jansen strijdt mee om titel mbo-ambassadeur

UITHOORN De Uithoornse Benthe Jansen doet mee aan de landelijke verkiezing voor mbo-ambassadeur 2018. In juni werd ze na een sollicitatieprocedure genomineerd als vertegenwoordiger van het Wellantcollege. ¨Op school werd ik verrast met confetti, een taart en een cheque ter waarde van 750 euro voor een opleiding,¨ vertelt ze trots.

Daarna mocht ze deelnemen aan de landelijke verkiezing. Samen met 42 kandidaten moet zij drie uitdagingen aangaan. De eerste bijeenkomst vond plaats op 27 augustus in de Fabrique in Utrecht onder leiding van presentator Jan Versteegh. ¨We werden in twee teams verdeeld en moesten pauwenveren versieren. De pauw is het symbool van het mbo. Daarbij werden we beoordeeld op creativiteit, samenwerking en leiderschap. Ook kregen we een mediatraining en een fotoshoot.¨

KONING De opdracht viel tegelijk met de eerste officiële opening van het mbo-schooljaar, een nieuwe traditie. Koning Willem-Alexander was aanwezig om de opening te verrichten. Hij sprak lovende woorden over het middelbare beroepsonderwijs. Daarna ging hij op de foto met alle kandidaten. ¨Ik werd naast de koning geplaatst, zoiets maak je niet dagelijks mee,¨ vertelt Benthe trots.

VAKJURY De tweede challenge gaat plaatsvinden op maandag 1 oktober in Rotterdam. ¨We krijgen nog te horen wat dan de opdracht is.¨ De kandidaat-ambassadeurs worden beoordeeld door een vakjury. De uitdagingen kunnen via YouTube worden gevolgd. De landelijke verkiezing wordt georganiseerd door 'Dit is mbo', een initiatief van de mbo-raad.

STREVEN Benthe wil graag dat mensen positiever over het mbo gaan denken. ¨Het mbo heeft veel te bieden. We hebben in Nederland 500.000 mbo-studenten die worden opgeleid voor zevenhonderd beroepen. Het is niet nodig om de maatschappij te verdelen in hoog en laag onderwijs. Bij het mbo leer je voor een beroep en niet per se om daarna naar het hbo te gaan. Het mbo zou genoeg moeten zijn. Als dat is wat je gelukkig maakt, moet je daar trots op zijn,¨ pleit Benthe.

Mocht ze mbo-ambassadeur worden, dan gaat ze zorgen dat mbo'ers ook cum laude kunnen slagen. ¨In de eerste klas had ik hoge cijfers en vroeg ik of ik cum laude kon slagen, maar dat kan officieel niet. Dan verlies je toch je motivatie. Het is leuk als je best doet en daarvoor beloond wordt.¨ Ook wil ze dat het mbo net als het hbo en de universiteit een studentenvereniging krijgt. Vanaf 2020 mogen mbo-leerlingen zichzelf officieel studenten noemen, dus die slag is al gewonnen.

FINALE Op 19 november vindt de laatste opdracht plaats en 's avonds wordt de winnaar bekendgemaakt tijdens een groot galafeest in het theater in Apeldoorn. ¨Ik zou het een eer vinden om het gezicht van het mbo te mogen zijn. Er kan er maar een winnen, maar eigenlijk zijn alle 42 kandidaten vertegenwoordigers in hun eigen omgeving. Ik ben trots op wat we aan het doen zijn. Het is een mooi avontuur. Natuurlijk hoop ik dat ik het word, want winnen is de kers op de taart.¨

Conny Vos