• Pixabay

Bewoners Europarei willen aanpak afval naast containers

UITHOORN Naast de ondergrondse containers in de Europarei worden regelmatig huisvuil en afgedankte meubels geplaatst. Het is de bewoners een doorn in het oog, evenals de gemeente. Ondanks verschillende maatregelen, zoals het dagelijks weghalen van het afval, neemt het probleem niet af. Gemeentebelangen vroeg daarom tijdens de raadsvergadering van 25 april nogmaals aandacht voor de situatie. Dat deed de partij na signalen van bewoners.

Het afval komt de leefsituatie in de wijk niet ten goede. Gemeentebelangen wilde daarom van het college weten wat op dit moment wordt gedaan aan het probleem, en wat er eventueel nog meer mogelijk is. Een aantal bewoners heeft aangegeven met de gemeente te willen meedenken over oplossingen. De partij wilde weten of het college op dit aanbod ingaat.

MEERDERE PLEKKEN Het afvalprobleem bij de Europarei is niet nieuw, legde wethouder Hans Bouma uit. "Daar zijn we al sinds 2008 mee bezig, toen de ondergrondse containers geplaatst werden." Overigens zijn er op meerdere plekken in Uithoorn problemen met afval dat naast containers wordt geplaatst, maar in de Europarei is het probleem het grootst.

Volgens Gemeentebelangenraadslid Herman Bezuijen zijn er camerabeelden van een aantal overtreders. Hij wilde van de wethouder weten of deze beelden mogen worden gebruikt. Dat mag de gemeente niet, vertelde wethouder Bouma. Eigen Haard zou met deze beelden wel aangifte kunnen doen bij de politie. Het plaatsen van vuil naast de container is een strafbaar feit, maar daarvoor is eigenlijk betrapping op heterdaad vereist.

LASTIG De bewijslast met camerabeelden is lastig, aldus Bouma. Een beter idee is wellicht om in gesprek te gaan met de mensen op de beelden, om te kijken waar het misgaat. Volgens Bouma kan het zijn dat mensen het afvalsysteem niet begrijpen. Daarom gaat de gemeente niet alleen in gesprek met de bewoners van Euro-parel, om te bezien wat er kan worden verbeterd. Ook gaat ze weer om tafel met Eigen Haard. ,,Het dagelijks ophalen van het afval is geen oplossing", aldus Bouma.

Naomi Heidinga