• Pieter Heiliegers: ,,Ieders stem bepaalt hoe groot die fracties worden, en welke kant het met Europa opgaat. -

    Eigen foto

Burgemeester Heiliegers: 'Laat op 23 mei je stem horen'

UITHOORN Eens in de vijf jaar worden verkiezingen voor het Europese Parlement worden donderdag 23 mei gehouden. Dat gebeurt eens in de vijf jaar. Burgemeester Pieter Heiliegers hoopt op een hoge opkomst in Uithoorn en legt uit waarom het belangrijk is om je stem te laten horen. ,,Je hebt als kiezer invloed op de Europese koers."

Tijdens de verkiezingen gaan alle landen in de Europese Unie naar de stembus. Er zijn zo'n 375 miljoen kiesgerechtigden, die in de loop van 23 tot en met 26 mei gaan stemmen op kandidaten voor het Europees Parlement. In Nederland wordt daarbij gestemd op Nederlandse partijen en Nederlandse kandidaten. In totaal mogen er 26 (en na een Brexit 29) Nederlanders plaatsnemen in het Parlement, dat in totaal uit 750 zetels bestaat. Straks zitten er dus uit alle landen allerlei kleine partijen in het Parlement, en is het belangrijk om samen te werken. Zo zijn er onder meer de christendemocraten waarbij het CDA is aangesloten, de liberalen met zowel VVD als D66 en een fractie met anti-Europapartijen met daarbij ook de PVV. Heiliegers: ,,Ieders stem bepaalt hoe groot die fracties worden, en welke kant het met Europa opgaat. Moet er meer subsidie naar landbouw en visserij, moeten we meer doen aan het klimaat en hoe moet het migratieprobleem worden opgelost in Europa? Bijna iedereen heeft hier wel een mening over. Wil je dat die mening wordt gehoord, dan is het belangrijk om op 23 mei naar het stembureau te gaan. Deze verkiezingen zijn de enige gelegenheid voor zo'n 420 miljoen Europese kiezers om zich met z'n allen rechtstreeks uit te spreken over de Europese koers van nationale regeringen."
Tijdens de vorige Europese verkiezingen (2014) ging 'slechts' 39 procent van de inwoners in Uithoorn naar de stembus. De burgemeester heeft hier wel een verklaring voor. ,,De voordelen die de EU biedt zijn nog te weinig zichtbaar. Daarom leeft het minder. Bovendien zijn de Europaparlementariërs minder bekend. Hij/zij zit vooral in Brussel of Straatsburg. Inwoners weten dus niet goed voor wie ze moeten kiezen. Wat kan helpen is het invullen van de Europese stemwijzer. Deze is te vinden via www.eu.stemwijzer.nl."

De burgemeester vertelt tot slot dat Uithoorn hard werkt om het stemmen toegankelijk te maken. ,,Zoals ik al zei vind ik het belangrijk dat zoveel mogelijk inwoners hun stem uitbrengen. Dan is het onze taak om het stemmen zo toegankelijk mogelijk te maken. Daarom zijn er bijvoorbeeld in plaats van één, twee stembureaus in De Kwakel. Behalve in Dorpshuis De Quakel kan op 23 mei ook gestemd worden in de kantine van KDO. Verder zijn we hard aan het werk om alle stembureaus zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. We gaan langs alle locaties om de gebruiksvriendelijkheid te testen. Onlangs is het straatwerk bij de Brede School aangepakt om de ingang beter bereikbaar te maken."
Meer informatie: www.uithoorn.nl.