• Het CDA pleit voor permanente meting van vliegtuighinder.

    RENÉ DE LEEUW

CDA: ´Andere aanpak vliegoverlast´

UITHOORN In de aanloop naar een nieuw akkoord over ontwikkeling van Schiphol na 2020 slaan verschillende CDA-afdelingen uit gemeenten rond de luchthaven de handen ineen. Aalsmeer, Amstelveen, Uithoorn, Haarlemmermeer en Nieuwkoop doen aan de actie mee. Volgens de CDA'ers groeit het wantrouwen rond de luchthaven en voelen omwonenden zich niet serieus genomen in hun toenemende gevoel van overlast. De CDA-afdelingen pleiten voor een aanpak waarbij de mensen die dagelijks met de gevolgen van het Aldersakkoord te maken hebben centraal staan.

Op 14 maart hebben de CDA-afdelingen hun voorstel in Den Haag aan CDA-Kamerlid en Schiphol-woordvoerder Mustafa Amhaouch overhandigd. Initiatiefnemers Robbert-Jan van Duijn (CDA Aalsmeer) en Antoinette Ingwersen (CDA Nieuwkoop) missen in de discussie over de toekomst van de luchthaven de stem van de mensen zelf. Van Duijn: "Alle overlegtafels en adviescommissies gaan altijd alleen maar over cijfers en gemiddelden uit onderzoeken, maar te weinig over waar de mensen echt zorgen over hebben". Volgens Ingwersen is dát juist van belang: "We vullen makkelijk in wat mensen vinden, zonder hen precies te vragen naar de ervaren overlast en wat hen zou helpen."   

De twee zijn blij met de gezamenlijke actie: "Iedere gemeente heeft steeds haar eigen belang. Begrijpelijk, maar we kunnen veel beter samen één vuist maken in plaats van ieder voor zich. Dan krijgen we veel meer voor de inwoners voor elkaar," aldus Van Duijn.

De lokale CDA'ers vragen allereerst om erkenning voor de problematiek en doen daarnaast een voorzet voor mogelijke oplossingen: "Een eerste stap is bijvoorbeeld het doen van permanente metingen, het voorkomen van bochten vliegen boven wijken, meer rustmomenten op een dag en in de week, en het vermijden van vliegpieken in de late avond en vroege ochtend. Dit kan voor bewoners veel verschil maken."

Het CDA Uithoorn-De Kwakel ondersteunt dit initiatief, maar blijft tevens loyaal aan de afspraak die de partijen in Uithoorn onderling hebben gemaakt om als één blok op te trekken naar Schiphol.