• De burgemeester overhandigt een cheque aan jarig Rick FM.

    Naomi Heidinga

Cheque voor jarig Rick FM

DE KWAKEL Rick FM viert op Hemelvaartsdag het veertig jarig bestaan met een speciale jubileumuitzending. Luisteraars worden meegenomen in de geschiedenis van de zender, aan de hand van documentaires, oude fragmenten en verhalen van gasten. Burgemeester Pieter Heiliegers was vanochtend al vroeg aanwezig om de zender een cheque te overhandigen ter waarde van 400 euro.

De eerste uitzending was op Hemelvaartsdag 1979. Destijds nog als Radio Cyclus, een illegale zender uit De Kwakel. De zender groeide uit tot Radio R.I.K. (Radio Info de Kwakel). In 1989 kreeg de zender een uitzendvergunning en werd daarmee legaal. De uitzendingen werden vanaf 19 maart 1989 verzorgd vanuit een studio in de Straatsburgflat. In 2016 keerde Rick FM terug naar De Kwakel in verband met de sloop van de flat. De huidige studio zit boven dorpshuis De Quakel.

Hans Busscher is één van de zestig vrijwilligers die de zender draaiende houdt. "Dat lijkt heel veel, maar we hebben ook veel mensen nodig. Niet alleen voor de presentatie, maar ook alles daaromheen. Denk bijvoorbeeld aan verslaggevers en technici." Busscher is zelf verantwoordelijk voor de promotie van de zender en het zoeken naar mogelijke partners. "Iedereen doet het werk vrijwillig." Altijd zijn nieuwe vrijwilligers welkom. "We kunnen altijd enthousiaste mensen gebruiken, die op regelmatige basis ons willen helpen." Voor de radio is het belangrijk om op mensen te kunnen rekenen. De uitzending gaat immers altijd door.

Tijdens het jubileum is een aantal leden van de 'harde kern' aanwezig: vrijwilligers die zich al jaren inspannen voor de radio. Sommige zelfs vanaf het begin. Op een fotocollage is een groep mannen met snorren en baarden te zien, die de zender tot leven brachten. "Die mannen hebben mooie verhalen. Het was een spannende tijd, vooral toen we nog radiopiraat waren. Om uit te kunnen zenden, stond men soms in weer en wind met een antenne buiten, op zoek naar een signaal. Tegelijkertijd moest men uitkijken niet gesnapt te worden door een controleur." Die spanning is er nu niet meer, maar de liefde voor het radiovak is gebleven.