• CONNEXXION

Direct met bus naar Schiphol

UITHOORN Op 10 december gaat de nieuwe dienstregeling in van Connexxion. Dat gaat gepaard met een groot aantal veranderingen in het busvervoer in de regio Amstelland en Meerlanden, ook in Uithoorn.

Het grootste winstpunt voor Uithoorn in de dienstregeling 2018 is de instelling van een nieuwe lijn die het busstation rechtstreeks, zonder overstappen, verbindt met Schiphol Airport/Plaza. De lijn volgt de route langs de N196 via Aalsmeer en rijdt ter hoogte van de A4 het Schiphol-terrein op. Met de komst van deze lijn gaat een langgekoesterde wens van Uithoorn in vervulling: een rechtstreekse verbinding met de luchthaven. Want Uithoorn mag dan dichtbij Schiphol liggen en menige inwoner mag dan werken op Schiphol, het was tot dusver niet mogelijk zonder overstappen Schiphol te bereiken. Overstappen is nog wel nodig voor inwoners van Uithoorn-Noord, maar veel ritten van de 342 sluiten op Uithoorn Busstation vlot aan op lijn 347, de vroegere lijn 170. Bus 342 wordt aangevuld met nachtlijn N42, die dezelfde route volgt als de 342. Dat maakt Schiphol ook 's nachts bereikbaar vanuit Uithoorn.

OMGENUMMERD Lijn 170 (Uithoorn-Amstelveen-Amsterdam) wordt omgenummerd tot lijn 347 en krijgt daarmee eveneens de hoogwaardige R-Net status. De lijn verandert niet qua route, maar het trajectdeel tussen Busstation en Meerwijk vervalt. Zodra in Amsterdam de Noord/Zuidlijn gaat rijden (medio 2018), wordt de lijn aan de Amsterdamse kant ingekort tot de Elandsgracht. De frequentie op lijn 170 gaat overdag omhoog naar acht keer per uur.

Lijn 174 (Uithoorn-Amstelveen via Ziekenhuis Amstelland) neemt het vervallen traject van bus 347 tussen Busstation en Amstelplein voor zijn rekening.

DOORTREKKEN Uithoorn had al de R-Net lijn 340 (Haarlem-Hoofddorp-Uithoorn). Connexxion trekt deze lijn per 10 december door naar de halte Centrum in Mijdrecht. In de spits rijden vier van de acht ritten per uur door naar Mijdrecht. In de daluren gaat dat om twee van vier ritten per uur. Vanwege de ontwikkelingen op deze en andere lijnen vervalt lijn 142 (Amsterdam-Uithoorn-Mijdrecht-Wilnis) geheel. Ook lijn 146 (Bijlmer ArenA-Ouderkerk-Amstelveen-Uithoorn) vervalt.

INGEKORT Lijn 242 (Mijdrecht-Uithoorn-Amstelveen-Amsterdam Zuid) wordt in Mijdrecht ingekort tot de halte Centrum. Het aantal ritten gaat wel omhoog, van veertien naar 22 per dag. Zodra in Amsterdam de Noord/Zuid-lijn rijdt, dan verandert het lijnnummer in 348, waarmee ook dit een R-Net lijn wordt.

AML FLEX Lijn 149 naar Amstelveen via Nes aan de Amstel wordt vervangen door een geheel nieuwe vorm van openbaar vervoer: AML Flex. Geen bussen en lange wachttijden op winderige polderbushaltes meer, maar elektrische personenauto's die op afroep passagiers oppikken bij haltes langs het traject en afleveren op ov-knooppunten, incluisief Ziekenhuis Amstelland. In plaats van één keer per uur is AML Flex doorlopend beschikbaar, tot 's avonds 21.00 uur. Betalen kan gewoon met de OV-chipkaart of andere digitale betalingsmiddelen. Het tarief is het standaard OV-tarief. Reserveren kan tot een half uur voor vertrek per app of telefoon.