• Frans Goossens
  • Eigen foto
  • Monique Sons

Dorpentocht levert 4.500 euro op voor Bartiméus Fonds

UITHOORN De 42ste versie van de Dorpentocht, die zondag werd verreden was ouderwets gezellig. Het was een mooie dag om te fietsen; misschien zelfs wel een beetje te warm. Zo'n 1.450 mensen namen deel aan deze editie van de jaarlijkse Dorpentocht.

De opbrengst was weer voor een goed doel; dit jaar het Bartiméus Fonds. De fietstocht leverde 4.500 euro op voor dit fonds dat op komt voor de duizenden blinde kinderen in ons land die ook dagelijks willen leren, spelen en sporten. De opbrengst van de Dorpentocht is bestemd voor extra's voor kinderen met een visuele beperking.
Al vóór de officiële starttijd van 9.00 uur stonden de eerste deelnemers ongeduldig te wachten om te mogen vertrekken. Wie in Amstelveen (KKC) opstapte ging via Aalsmeer naar het clubhuis van UWTC in Uithoorn. Vanaf daar over de rivier de Amstel en door de polder naar de splitsing 55 km - 35 km in Waverveen.

De 55 km afstand ging via Vinkeveen (Café restaurant De Viersprong) en over het Amsterdam-Rijnkanaal naar Vreeland (Dorpshuis Fetha). Verder langs de rivier Vecht en ter hoogte van Fort Nigtevecht de nieuwe fietsbrug over en langs het riviertje het Gein naar Abcoude, Amsterdam Zuid Oost (Brasserie De Hoge Dijk) en via de Ouderkerkerplas naar Ouderkerk (Café De Vrije Handel) en terug naar Amstelveen.

De 35 km ging vanaf de splitsing langs het riviertje de Waver ook naar Ouderkerk aan de Amstel. Daar sloten de beide afstanden weer op elkaar aan. Een enkeling had pech met een lekke band. Die konden geholpen worden door de mensen van de bezemwagen, De Fietsgarage.

Er was een routebeschrijving beschikbaar maar de organisatie had de hele route ook 'uitgepijld'. Bij elke startpost moest als bewijs van deelname een stempel met een letter gehaald worden. De letters vormden 'NIET ZIEN' (55 km) of 'ZIEN' (35 km). Een volle stempelkaart gaf na afloop bij inlevering recht op erelint; geel-blauw met zilveren opdruk. 's Avonds kon het bestuur van stichting Dorpentocht de cheque van 4.500 euro overhandigen aan het Bartiméus Fonds.