• De burgemeester op de koffie bij Nel en Mathijs van den Broek.

    Naomi Heidinga

Echtpaar Van den Broek: zestig jaar geven en nemen

UITHOORN Zestig jaar getrouwd, en al 62 jaar samen. "We zijn ook nog twee jaar verloofd geweest," aldus echtpaar Van den Broek. Echt groots hebben ze hun huwelijksfeest niet gevierd, maar ze zijn met de kinderen wel uit eten geweest bij het Rechthuis. Ook hebben ze de burgemeester uitgenodigd op de koffie. "Dat leek ons wel leuk, we hebben immers een nieuwe burgemeester." Tien jaar geleden kwam Berry Groen, de toenmalig burgemeester, ook al op bezoek.

Hoe je het zo lang met elkaar volhoudt? "Dat is een kwestie van geven en nemen," aldus Nel van den Broek. "En blijven ademhalen," vult Mathijs aan. Ze leerden elkaar kennen in Mijdrecht, op de Tienboerenweg, waar Nel woonde. "Ik zag haar lopen en ben achter haar aan gegaan," vertelt Mathijs. "Ik had haar al een aantal keer gezien." Nel: "Destijds ging je niet met elkaar naar boven, naar een eigen kamer. Je bleef allebei in de woonkamer." Op woensdagavond, zaterdag- en zondagmiddag mocht hij langskomen. "En als hij bij ons bleef slapen, sliep hij bij de jongens."

Hij werkte een tijd bij de Cindu, maar zij kon slecht tegen de ploegendiensten. Ze kregen wel een woning via de Cindu, en kwamen zo in De Kwakel te wonen. Eerst in de Chrysantenlaan, toen naar de Anjerlaan en tot slot in de Orchideelaan. Sinds zestien jaar woont het echtpaar in een appartement in Uithoorn. "Ze heeft last van haar knieën door de artrose, daarom zijn we gelijkvloers gaan wonen. Overigens hoorde dit stuk vroeger bij De Kwakel."

Na een aantal omzwervingen, kwam hij terecht bij een verzekeringsmaatschappij. "Dat was op basis van loondienst met provisie. Het basisloon was zo karig, daar kon je geen boterham van kopen. In het begin was het elk dubbeltje omdraaien." Ze kregen vijf kinderen: drie meiden en twee jongens. Inmiddels zijn er zeventien kleinkinderen. Zij draaide het huishouden en het gezin, hij zorgde voor het inkomen. Later hielp ze hem door het beantwoorden van de telefoon. Na zijn pensionering deed hij allerhande vrijwilligerswerk. Ook zij was actief, onder meer als handbalcoach. Ze kijken terug op een rijk leven, een leven waarin ze nooit echt ruzie hadden met elkaar. Na zestig jaar zijn ze nog steeds verliefd.

Naomi Heidinga