• Gemeente Uithoorn

Eerbetoon aan Uithoornse veteranen

UITHOORN Uithoorn heeft vorige week voor de derde keer de lokale Veteranendag gehouden. 27 veteranen en hun familie kwamen bij elkaar op het gemeentehuis om onder het genot van een hapje en drankje herinneringen op te halen. Burgemeester Pieter Heiliegers sprak op deze avond de veteranen toe. Hij sprak zijn waardering uit voor de veteranen. ¨U had een doel. Vrede brengen. Omdat ieder leven het waard is. Veel van ons kijken op internet en tv naar filmpjes over de oorlog. Wij kunnen echter op ieder gewenst moment wegkijken. Door simpelweg de televisie of computer uit te zetten. Maar wegkijken, dat kon u nooit doen." 

Alle veteranen waren dinsdag enthousiast en gaven aan de Veteranendag zeer te waarderen. ¨Ik ben blij met alles dat te maken heeft met aandacht voor de veteranen.¨ vertelt een van de oudste veteranen in Uithoorn Simon Toenbreker (93). ¨Het is fijn om bij elkaar te komen en te praten over wat we hebben meegemaakt. Ook al heb je niet samen gediend. Het schept een band," meent Toenbreker. Trots laat hij aan zijn tafelgenoten oude foto's zien van hem als soldaat. Ook worden zijn meerdere onderscheidingen trots getoond.

In het gemeentehuis was op de avond ook een kleinschalige tentoonstelling rondom de Tweede Wereldoorlog ingericht. Deze is ingericht door Gerrit Burggraaf. Verder konden de aanwezigen genieten van live muziek en er werd een film getoond over Uithoorn tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Naast de Uithoornse Veteranendag is er ook een Nederlandse Veteranendag. Die vindt op 30 juni voor de 14e keer plaats. De Veteranendag is een eerbetoon aan de Nederlandse veteranen: mannen en vrouwen van alle leeftijden en missies.

De gemeente Uithoorn is voornemens om volgend jaar de vierde lokale Veteranendag te organiseren.

Foto van Veteranendag Uithoorn zijn te vinden op  http://www.flickr.com/photos/gemeenteuithoorn/albums/72157668460100997