• Greet Winter is de eerste inwoner van De Kwakel die de magische leeftijd van 100 jaar bereikt.

    Naomi Heidinga

Eerste 100-jarige in De Kwakel

DE KWAKEL Greet Winter vierde zondag haar honderdste verjaardag. Ze is de eerste inwoonster van De Kwakel die deze mijlpaal bereikt. Ze werd zondag met een Amerikaanse bolide opgehaald voor een feestelijke middag bij restaurant Bistro 9. De burgemeester wachtte haar op met een bos bloemen. "Ik voel me net een koningin," aldus de jarige job. Zo zag ze er ook uit: met de haren in de krul, een net pak en gelakte nagels.

Het feest ging niet onopgemerkt aan De Kwakel voorbij. Het huis van Greet aan de Boterdijk was versierd met ballonnen en in de tuin stond een houten pop, aangeboden door Ben Plasmeijer namens Stichting De Kwakel Toen & Nu. Vervolgens werd ze opgehaald met een glimmende Chevrolet uit 1960, een groentje in vergelijking met de jarige job. Een rondrit door De Kwakel volgde. Onderweg werd een stop gemaakt bij de bouwput van de Noordmanlaan, waar het gezin ooit woonde. Eenmaal aangekomen bij Bistro 9, kwam de 100-jarige verrassend soepel uit de bolide. De burgemeester ving haar op. Na een fotosessie met kinderen en kleinkinderen was het tijd voor felicitaties, koffie en gebak.

"Het is voor ons een beetje onwerkelijk," laten haar dochters Sonja en Loes weten. "Het is nogal een leeftijd. Maar het zit in de familie: haar vader werd op vier maanden na honderd." Greet komt oorspronkelijk uit Langeraar, maar woonde jaren in De Kwakel met haar man en gezin. "Mijn vader was wel een Kwakelaar. Ze hadden samen een schilder- en verfbedrijf. Moeder stond in de winkel, vader deed de klussen." Geen onbekend gezicht dus, in De Kwakel.

Met de gezondheid gaat het redelijk. "Ze woont nog steeds op zichzelf." Tot een aantal jaar geleden fietste ze nog, maar dat gaat niet meer vanwege haar heup. "Vorig jaar ging ik nog regelmatig met haar wandelen. Maar vanwege haar versleten knieën gaat dat niet meer." Dat betekent niet dat ze niets meer doet. "Ze houdt van tuinieren, doet het onkruid wieden zelf en veegt ook nog zelf haar stoepje." Wat dat betreft is ze nog vrij kwiek, maar ze gaat wel steeds meer vergeten."

De jarige genoot zichtbaar van alle aandacht. "Twee jaar geleden zei ze al: 'als ik honderd word, komt de burgemeester'. Dat moet je nog maar afwachten heb ik toen gezegd." Een juiste voorspelling van Greet, zo bleek.

Naomi Heidinga