Eigenaar fietswrak: opgepast!

Naomi Heidinga

UITHOORN Het is bijna een zee van gele briefjes, dinsdagmiddag in de fietsenstalling van het busstation. Medewerkers van de gemeente hebben briefjes achtergelaten op fietsen die volgens hen vallen onder de noemer 'fietswrak'. Fietsen die niet zijn weggehaald, worden vandaag en morgen meegenomen en tijdelijk opgeslagen op de gemeentewerf.

Daar kunnen fietseigenaren hun tweewieler op zaterdag 7 oktober van 10 tot 12 uur of maandag 9 of woensdag 11 oktober van 10 tot 11 uur ophalen. Om je fiets mee naar huis te kunnen nemen, moet je echter wel kunnen aantonen dat de fiets van jou is. Je moet je bovendien kunnen legitimeren. Een boete betalen is niet nodig. Fietswrakken die niet zijn opgehaald van de werf, worden na zes weken afgevoerd en vernietigd.

ONTSIEREN 'De fietswrakken worden verwijderd om overlast te voorkomen en omdat de fietsen het straatbeeld ontsieren,' aldus de gemeente. 'Fietsen op trottoirs kunnen bovendien de doorgang versperren voor voetgangers en hulpdiensten.' Eenmaal per jaar wordt daarom een dergelijke opruimactie gehouden. Aan het einde van de week wordt duidelijk hoeveel fietswrakken zijn gevonden.

ONDERDELEN Er zijn drie redenen waarom een fiets als fietswrak wordt beschouwd: er ontbreken belangrijke onderdelen zodat niet meer met de fiets te rijden is; de fiets is in zo'n verwaarloosde staat dat wordt aangenomen dat de eigenaar geen interesse meer heeft in de fiets; en de kosten van het opknappen van de tweewieler wegen niet op tegen de waarde van de fiets.

Het gaat in Uithoorn echt om verwaarloosde fietsen,' aldus de gemeente. 'Als mensen niets meer kunnen of willen met hun fiets, dan kunnen ze die het beste naar een fietsenmaker brengen of naar de gemeentewerf. In Uithoorn gaat het bij de wrakken meestal om gedumpte fietsen.'

VERROEST Een kort rondje langs de fietsen met stickers in de stalling van het busstation, laat een divers beeld zien. Sommige fietsen zien er echt afgeleefd uit. Er zijn belangrijke dingen kapot, of de fiets is erg verroest. Het grootste wrak van de stalling heeft geen sticker gekregen. Deze kapotte fiets ligt op het dak van de stalling. Wellicht over het hoofd gezien en anders is het de vraag of iemand deze fiets nog terug wil hebben.

GEBRUIKT Andere tweewielers zien er weliswaar soms oud uit, maar worden, naar het lijkt, nog elke dag gebruikt. Weer andere fietsen zijn op een lekke band na nog piekfijn in orde. Ook fietsen die buiten de stalling zijn geplaatst, hebben een sticker gekregen. Het lijkt zonde om zulke goede fietsen zomaar te vernietigen.

OPROEP Daarom een oproep aan alle Uithoornaars die in een dronken bui hun fiets zijn vergeten of dachten hun tweewieler met lekke band later eens op te halen: nu is de tijd voor actie! Red je fiets van de verwoesting, haal 'm op nu het nog kan. Gun je tweewieler een tweede leven.