• Marina van der Linden

Feestjaar Uithoorn 200 jaar barst los

UITHOORN Op 1 oktober 1819 werden De Kwakel en Uithoorn bij de grensbepaling tussen de provincies Holland en Utrecht aan de provincie Holland overgedragen. Na 1840 werd dit de provincie Noord-Holland. Dit historische moment vond 200 jaar geleden plaats. Aan dit bijzondere moment wordt een jaar lang extra aandacht aan besteed middels een feestjaar. Maandag 30 september richt de commissaris van de Koning van Noord-Holland, Arthur van Dijk, een welkomstwoord aan het college van B en W van de gemeente Uithoorn. Dat gebeurt in het provinciehuis in Haarlem. Dinsdag 1 oktober vanaf 16.00 uur wordt begonnen met een kunstestafette in het gemeentehuis en op zaterdagmiddag 12 oktober is de officiële start van het feestjaar met alle inwoners van Uithoorn en De Kwakel. "Eén jaar lang willen we extra aandacht besteden aan onze inwoners van de gemeente Uithoorn. Extra evenementen naast de reguliere evenementen, sport-, kunst en cultuuractiviteiten kunnen worden georganiseerd door organisaties en inwoners", aldus burgemeester Pieter Heiliegers over de evenementen rond het feestjaar.

LICHTJESLOOP De afgelopen maanden zijn diverse bijeenkomsten georganiseerd om met organisaties en inwoners na te denken over de invulling van het feestjaar. Veel bestaande evenementen zullen worden aangepast, zodat ze binnen het thema passen. Maar ook zijn er nieuwe evenementen bedacht. Waar mogelijk, worden combinaties gemaakt. Zo belooft de komende editie van de Lichtjesloop rond het Zijdelmeer extra bijzonder te worden.

KUNSTESTAFETTE De feestelijkheden beginnen met de kunstestafette, die op 1 oktober van start gaat. Een maand lang zijn in de hal van het gemeentehuis 'Gezichten van Uithoorn' te zien, een expositie met werken gemaakt door kunstenaar Steven Partiman. Daarna volgen maandelijks andere exposities, onder meer van Crea en de Fotokring Uithoorn.

FEESTELIJKE OPENING Op 12 oktober is de opening van het feestjaar. Deze vindt plaats voor Het Rechthuis aan den Amstel en op het naastgelegen parkeerterrein De Schans. Iedereen is hierbij van harte welkom. Het programma wordt om 13.00 uur door burgemeester Heiliegers officieel geopend. Daarna is er een gevarieerd programma, met sport, spel, muziek en cultuur. Er is uitdrukkelijk aan de jeugd gedacht. Naast het good old sjoelen kunnen kinderen hun hart ophalen met games (onder meer virtual reality), de Freerun University is aanwezig en er is straatvoetbal met straatvoetballegende Rocky Hehakaija. Radio Rick FM zorgt voor de muziek, er wordt een toneelstuk opgevoerd over de geschiedenis van Uithoorn en samen gezongen met het meezingkoor van Louise Prins. De creativiteit de vrije loop laten kan met Uithoornse raadsleden: samen kan een schilderij worden gemaakt. Brouwerij de Schans presenteert een speciaal verjaardagsbiertje. In de biertuin van de bierbrouwerij wordt tombola gespeeld.

GRATIS TOEGANG De toegang voor de aftrap van het feestjaar is gratis en staat er een kopje koffie, thee of limonade klaar bij Het Rechthuis. Binnenkort wordt een kalender gepresenteerd met daarin alle activiteiten voor de komende drie maanden.