• Naomi Heidinga

Feestje voor jarig Uithoorn

UITHOORN Een standbeeld, estafetteloop van Uithoorn naar De Kwakel en een roeiwedstrijd op de Amstel: een greep uit de ideeën die dinsdag 5 februari geopperd werden tijdens de brainstormsessie voor de viering van 200 jaar Uithoorn.

Naomi Heidinga

De opkomst viel dinsdag niet tegen. Een heel aantal inwoners had de moeite genomen naar het gemeentehuis te komen, als privé persoon of namens een vereniging of instelling. Burgemeester Pieter Heiliegers vertelde aanwezigen over de aanleiding van de bijeenkomst en ging in op de historie van Uithoorn. Volgens de nieuwbakken burgemeester kunnen we trots zijn op Uithoorn, 'de plek waar de Amstel ontstaat'. Mooie oneliner voor citymarketing.

,,In de tweede helft van de zestiende eeuw gingen Uithoorn en De Kwakel samen", vertelde Heiliegers. ,,Op 1 oktober 1819 gingen Uithoorn en Thamen over van provincie Utrecht naar provincie Noord-Holland. Per 1 januari 1820 gingen Uithoorn en Thamen een gezamenlijke begroting voeren. En in februari 1820 werden Thamen en Uithoorn bij Koninklijk besluit samengevoegd tot één gemeente."

De komende tijd valt er daarom veel te vieren. Het feestjaar gaat in oktober van start. Hoogtepunt is 10 februari 2020, waarbij het jubileum met een feestelijke ceremonie wordt gevierd. Bestaande evenementen zoals de hardloopwedstrijd Uithoorns Mooiste, de Kwakelse Kermis, het Amstel Zomer Festival en de Tropical Night worden wellicht extra feestelijk. Daarnaast is er ruimte voor nieuwe festiviteiten.

Na de introductie door de burgemeester gingen de deelnemers in drie groepen uiteen. Een uur lang konden ideeën worden gespuid. De geschiedenis van Uithoorn en het vergroten van het historisch besef van inwoners is daarbij een belangrijk onderdeel. Er is nog veel historisch foto- en filmmateriaal beschikbaar, genoeg voor exposities en filmvertoningen. Ook leuk is het om uit te zoeken welke families al decennia in Uithoorn wonen. Een Uithoorns kampioenschap is een mogelijkheid, of een voetbalwedstrijd van een talententeam met spelers van KDO en Legmeervogels tegen een profclub. Fiets- of wandeltochten langs historische plekken zijn leuk voor jong en oud. Ook een recordpoging (met wat staat nog open), een '200 jaar Uithoorn' biertje en dineren aan een lange tafel met dorpsgenoten werden geopperd.

Belangrijk vond men in ieder geval dat iedereen de mogelijkheid krijgt om het feest mee te vieren. Van jong tot oud en rijk of arm. In sommige gevallen betekent dat naar de mensen toegaan, bijvoorbeeld de bewoners van het Hoge Heem. Daarnaast wordt niet alleen teruggekeken. Wat staat ons de komende 200 jaar te wachten? Hoe ziet Uithoorn er over 200 jaar uit? Wie weet staat bij de entree van het dorp dan 'Uithoorn aan de Amstel'. Er gaan namelijk stemmen op om de naam van de gemeente te veranderen. Dat is niet eenvoudig, maar het is wel handig tijdens voorstelrondjes: nooit meer uitleggen dat je niet uit Hoorn komt, maar woont in Uithoorn..

De komende tijd worden de ideeën verzameld. Inwoners, clubs en instellingen kunnen suggesties inleveren tot 4 maart 2019 via 200jaar@uithoorn.nl. In maart vindt de vervolgsessie plaats.