• Archief

Forum voor Democratie winnaar PS-verkiezingen in Uithoorn

UITHOORN Forum voor Democratie (FvD) is de grote winnaar van de Provinciale Statenverkiezingen in Uithoorn. De partij van voorman Thierry Baudet is met 19,9 procent van de stemmen de grootste partij in de gemeente. De VVD volgt kort achter FvD met 19,6 procent maar moet wel flink inleveren ten opzichte van 2015.

Uithoorn loopt in de pas bij de rest van Nederland: Forum voor Democratie (FvD) komt in de gemeente als grote winnaar uit de strijd. Nu het stof van de verkiezingen is opgetrokken en de uitslag bekend is, blijkt dat de partij van Thierry Baudet het in Uithoorn uitstekend heeft gedaan. Uit het niets behaalde FvD 19,9 procent van de stemmen. 

INLEVEREN De tweede partij in de gemeente is de VVD, die wel flink moet inleveren (24,8 procent in 2015) maar alsnog 19,6 procent van de stemmen behaalt. Tevredenheid heerst er ook bij GroenLinks, dat met 10,6 procent van de stemmen de derde partij van de polder is. Vier jaar geleden moest de partij het nog met 4 procent doen.

Verliezers zijn er uiteraard ook. D66 (van 13,3 naar 7,8 procent), PVV (van 14,8 naar 7,3 procent), CDA (van 12 naar 7,7 procent) en de SP (van 8,1 naar 4,2 procent) moesten flink inleveren ten opzichte van de vorige verkiezingen. Daarnaast moest ook de PvdA (9 naar 8,2 procent) een verlies slikken.

De opkomst lag in Uithoorn wel hoger dan in 2015: 58,2 procent tegenover 50,4 procent.

De volledige uitslag van de Provinciale Statenverkiezing in Uithoorn is hier te vinden.