Geen animo voor terugkrijgen fiets

Naomi Heidinga

UITHOORN Zaterdag. De eerste dag dat mensen hun 'fietswrak' kunnen ophalen bij de gemeentewerf. Een groot aantal fietsen met gele stickers staat klaar om bekeken te worden. Om te voorkomen dat ze worden gestolen, staan ze achter hekken.

Ook al werkt het weer niet mee, toch zou je mensen verwachten. Bij het naastgelegen Ceres is het wel druk. Ook op de gemeentewerf zelf komen aardig wat mensen afval brengen. Bij de fietsen blijft het stil. De eerste kijkdag levert nul kijkers op, net als de tweede kijkdag, maandag. Opmerkelijk, vindt een gemeentesurveillante. "De gemeente heeft veel aandacht aan de actie besteed." Gezien de reacties op Facebook had ze bezoekers verwacht. "De mensen reageerden verschillend. Sommigen vonden het een goede actie, anderen reageerden negatief. Zij waren het er niet mee eens dat bepaalde fietsen als wrak zijn aangewezen."

GEHOLPEN Het stickeren heeft wel geholpen. 279 fietsen zijn van een sticker voorzien. "Uiteindelijk hebben we 119 fietsen meegenomen. Veel mensen hebben hun fiets dus nog weggehaald."

Bepalen wat een wrak is, vraagt een zorgvuldige blik. "Op het eerste oog lijkt bij een aantal fietsen niets mis, afgezien van een lekke band. Kijk je wat verder, da zie je meer mankementen. Ook fietsen die al heel lang ergens staan, hebben we voorzien van een sticker."

Naast meldingen in de krant, op de website en social media van de gemeente, is de sticker de kans om de fietseigenaar te waarschuwen. "Het is voor de gemeente onmogelijk om alle eigenaren van de fietsen te achterhalen," aldus een woordvoerder. "Hoewel we veel hebben gedaan om met mensen in contact te komen, heeft dit geen kijkers tot resultaat gehad."

REDENEN Er zijn hiervoor verschillende redenen denkbaar. Sommige mensen zijn vergeten waar ze hun fiets neer hebben gezet. Andere zijn van forenzen die het wellicht niet meer de moeite vinden om deze op te halen. Weer andere fietsen zijn gestolen en achtergelaten, denkt de woordvoerder. Is de drempel om de fiets op te halen wellicht te hoog? "Deze hebben we juist zo laag mogelijk gehouden. Bezoekers hoeven enkel te bewijzen dat de fiets hun eigendom is. Wanneer ze geen bon meer hebben, kan dit ook op andere manieren. Bijvoorbeeld met het reservesleuteltje. Zijn mensen deze kwijt, dan kunnen ze hun fiets ook beschrijven," aldus de woordvoerder. "Als mensen bellen omdat ze hun fiets kwijt zijn, wordt ter controle gevraagd naar het merk, de kleur en eventuele mankementen. Deze gegevens worden van elke fiets geregistreerd en we maken een fotot."

GEEN BOETE "Wie hier z'n fiets komt ophalen, hoeft geen boete te betalen. In andere gemeenten is dit vaak wel zo. Het komt vaker voor dat er weinig animo is voor dit soort kijkdagen. Vorig jaar is er maar één iemand geweest. Daarom is nu voor de zaterdag gekozen, naast twee doordeweekse dagen. Om het voor iedereen zo makkelijk mogelijk te maken. Kijkavonden hebben we ooit ook wel geprobeerd, maar zonder succes."

Voordat kijkers naar de fietsen worden geleid, vraagt de surveillante om een beschrijving van de fiets. "Om te voorkomen dat mensen zomaar een fiets uitzoeken." Ook na de kijkdagen bestaat de mogelijkheid om een fiets op te halen. Daarvoor moet wel een afspraak worden gemaakt. "Er moet altijd een gemeentesurveillant aanwezig zijn," aldus de woordvoerder. Niet opgehaalde fietsen worden na zes weken vernietigd. Goede fietsen gaan mogelijk naar een maatschappelijk doel.