• ANP Foto

Gemeente helpt inwoners zichzelf en anderen te redden

UITHOORN In het gemeentehuis van Uithoorn worden 16, 17 en 18 mei een reeks workshops gegeven die erop gericht zijn hoe inwoners zichzelf of een ander kunnen redden in een noodsituatie en hoe deze te voorkomen. Het is de tweede keer dat dit burgerprogramma, getiteld 'Redzaam.nl', wordt gegeven.

De hulpdiensten werken hard, maar kunnen niet altijd overal direct zijn. In de verschillende workshops wordt dan ook geoefend wat te doen in een noodsituatie op het moment dat de hulpdiensten nog niet gearriveerd zijn. Bijvoorbeeld bij een keukenbrand of wanneer iemand een hartstilstand heeft. Of wanneer inwoners getuige zijn van verdacht gedrag, agressie en geweld op straat, rond school of het sportveld.

[OP ZICHZELF AANGEWEZEN' "De gemeente Uithoorn ondersteunt het initiatief redzaam.nl van harte", aldus burgemeester Pieter Heiliegers. "Zodra er iets gebeurt, thuis of op straat, zijn mensen in eerste instantie vaak op hunzelf of elkaar aangewezen. Dan is het goed als je weet wat je moet doen. Dat geeft ook een gevoel van rust."

"In 2016 hebben we deze workshops ook gegeven en daar was iedereen heel enthousiast over", weet organisator Aaron Konijn. "Daarom hebben we besloten om het dit jaar wederom te organiseren. Door een financiële bijdrage van de gemeente Uithoorn kunnen de workshops voor een relatief lage prijs worden aangeboden. De kosten bedragen 5 euro per workshop. Voor twintig euro is de volledige cursus Reanimeren te volgen. Dan wordt er geoefend met deskundigen wat men kan doen in de meest voorkomende situaties. Er worden ook handige tips gegeven over preventieve maatregelen."

INSCHRIJVEN Er is plaats voor 250 deelnemers. Inwoners kunnen zich inschrijven voor de workshops 'Conflicten en overlast' (communicatieve vaardigheden), 'Dreiging en geweld' (herkennen van gevaar en verdediging), 'Brandveiligheid' (blussen) en 'Eerste hulp' (gebruik maken van een AED) of voor de volledige cursus en 'Reanimeren'.

Meer informatie en inschrijven kan via deze website.