• ANP/Lex van Lieshout

Gemeente houdt seminar over aanpak van armoede en schulden

UITHOORN De gemeente Uithoorn houdt op donderdag 31 mei een seminar over de aanpak van armoede en schulden. Hiervoor heeft de gemeente haar samenwerkingspartners, zoals huisartsen, Voedselbank Uithoorn-De Kwakel, Uithoorn voor Elkaar, scholen en bewindvoeringskantoren uitgenodigd.

,,De aanpak van armoede en schulden kunnen we als gemeente niet alleen. We hebben onze samenwerkingspartners hierbij nodig. We willen samen optrekken, de handen ineen slaan voor een gezamenlijke aanpak," aldus wethouder Ria Zijlstra (Armoede en schuldhulpverlening). ,,Armoede raakt veel facetten in het leven. Je gezondheid, inkomen, hoe je woont, opvoeding van je kinderen, deelname aan sociale activiteiten. Ook zijn er veel partijen betrokken. Daarom vinden wij het als gemeente belangrijk dat we samenwerken. Het seminar is een goede start om met elkaar afspraken te maken. "

De gemeente zet in haar huidige beleid in op schuldpreventie. Het organiseren van dit seminar is één van de onderdelen van dit beleid. Andere onderdelen zijn onder andere de aansluiting van de gemeente bij Startpunt Geldzaken van het Nibud. Via Startpunt Geldzaken kunnen inwoners zelf financiële plannen maken.

Ook bij jongeren wordt ingezet op preventie. Alle jongeren die dit jaar 18 jaar worden krijgen het Nibud-boekje 'Voor Boven de 18' cadeau. Dit boekje staat boordevol informatie en tips over alles wat een 18-jarige moet weten op het gebied van geld. Verder heeft de gemeente een afspraak met woningcorporatie Eigen Haard om huisuitzettingen te voorkomen en betalingsachterstanden tegen te gaan.

Tijdens het seminar op 31 mei zal Satcha Maduro, ervaringsdeskundige schulden en schaarste, een lezing geven. Lector Schulden en Incasso bij de Hogeschool van Utrecht, Nadja Jungmann, geeft een mini college over de effecten van schaarste en stress. Ook worden de resultaten besproken van het onderzoek naar het gebruik en bereik van de minimaregelingen binnen Uithoorn. De genodigden kunnen bovendien meedoen met een workshop die te maken heeft met het thema armoede en schulden.