• Robert Joore

Grote opkomst bij Lichtjesloop

UITHOORN Kinderen met lichtjes in hun haar, dames met een verlichte bril en knipperende handschoenen, wandelaars met lantaarns in hun hand, moeders met een verlichte kinderwagen. Alle deelnemers aan de Lichtjesloop vrijdagavond hadden enorm hun best gedaan om op een originele manier verlicht mee te lopen.

Om half zeven verzamelde een opgewonden menigte zich voor en in het gemeentehuis om zich aan te melden of nog in te schrijven. Voor vertrek hield wethouder Ria Zijlstra een korte toespraak. Ze wees daarin op de talenten die iedereen heeft en die we voor elkaar kunnen inzetten.

Sjaak van der Linde, directeur Participe Amstelland, heette iedereen welkom en legde het doel uit van de wandeling. Elkaar ontmoeten, wat voor elkaar betekenen om een nog leukere gemeente te maken en kennismaken met Uithoorn voor Elkaar. Hij bedankte organisatoren Monique Sintenie en Marcella Bax met een bloemetje. Marcella vertelde nog even de spelregels en de stoet vertrok in het donker achter een bakfiets aan richting Zijdelveld. De bewoners van het Zijdelveld hadden hun huizen verlicht en sommigen hadden kaarsjes langs de route gezet. Vanachter de ramen zwaaiden ze naar de langstrekkende mensen.

PRIJSUITREIKING Terug bij het gemeentehuis kregen alle wandelaars een warme drankje met een lekkere koek. Daarna was de prijsuitreiking voor de meest originele verlichting. De winnaars kregen een cadeaukaart van Bol.com en een pakketje met een lekkere shampoo, armbandjes en Ibiza hairwraps. De bijna zevenjarige Aimée Reijers won bij de kinderen. Ze had gekleurde lichtstaafjes in haar haar en gekleurde lichtjes omgehangen. Annie Dittman won bij de volwassenen. Ze had zelf een bijzondere muts gemaakt van boterhamzakjes. Mevrouw woonde pas negen jaar in Uithoorn en gaf aan dat ze door dit soort evenementen nieuwe mensen leert kennen.

Daarna was de prijsuitreiking voor de high tea. Van tevoren konden deelnemers een kaartje invullen met daarop de naam van iemand die ze een high tea gunnen. Ria Zijlstra mocht de kaartjes trekken. Er waren vijftien winnaars. De high tea wordt verzorgd door de bewoners van Ons Tweede Thuis in het Kloosterhof. Tijdens de prijsuitreiking kwam nog een laatste deelnemer binnen. Winston Carrilho kreeg in 2006 de diagnose MS. Het kostte hem zichtbaar moeite, maar hij had het gered en werd onder applaus binnengehaald.

Na afloop was de organisatie tevreden over de Lichtjesloop. Niet alles verliep vlekkeloos, maar daar hebben de deelnemers weinig van gemerkt. De opkomst was hoger dan verwacht. Ruim driehonderd mensen liepen mee. De een had zich samen met een vriendin aangemeld, de ander liep met een collega en weer een ander kwam met het hele gezin. Alle leeftijden waren vertegenwoordigd. De sfeer zat er goed in. Iedereen was vrolijk en aardig tegen elkaar. Veel mensen riepen enthousiast dat ze volgend jaar weer meedoen. Hoewel de organisatie aangegeven had dat het een eenmalige actie was, zou het maar zo een nieuwe traditie kunnen worden.

Conny Vos