• De begraafplaats achter de kerk wordt voor 1 euro verkocht aan de gemeente.

    Naomi Heidinga

Heem Locaties nieuwe eigenaar Thamerkerk

UITHOORN Een plek om te rouwen, trouwen en een feestje bouwen, dat wordt de nieuwe functie van de Thamerkerk. Deze komt in handen van Heem Locaties. Dit bedrijf verhuurt op bijzondere plekken ruimtes voor 'inspiratiesessies', zoals lezingen en zakelijke bijeenkomsten. Daarmee blijft het beschikbaar voor inwoners van Uithoorn - een wens van de gemeente. De raad praatte woensdag over het voorstel tot verkoop van de kerk.

De kerk is nu nog eigendom van de Protestante Gemeente Uithoorn (PGU). Deze heeft echter genoeg aan kerkgebouw De Schutse. In eerste instantie zou de Thamerkerk in handen komen van de Ethiopische Kerk. Maar deze overeenkomst ging op het laatste moment niet door. Het gebouw was te klein naar de zin van de Ethiopische Kerk. Een opluchting voor de gemeente, want door verkoop aan de kerk zou het gebouw niet langer toegankelijk zijn voor inwoners.

De PGU moest daarom op zoek naar een nieuwe koper. Die werd gevonden in Heem Locaties. De organisatie nam zelf contact op met de gemeente. "We zagen in de krant dat de Thamerkerk verkocht was," aldus Dimphy Jonkers. "Jammer, vonden we. We hebben toen de gemeente laten weten dat we, als de deal niet door zou gaan, interesse zouden hebben in de kerk." De kerk wordt straks gebruikt voor diverse gelegenheden. Trouwen, rouwen of een bruiloftsfeest behoren tot de mogelijkheden. Ook kunnen er concerten plaatsvinden en zakelijke bijeenkomsten worden gehouden.

Met de Thamerkerk wordt ook de begraafplaats verkocht. De gemeente krijgt deze in handen en betaalt daarvoor het symbolische bedrag van 1 euro. De begraafplaats werd al beheerd door de gemeente. Of de begraafplaats in de huidige vorm blijft of helemaal weggaat, is nog de vraag. 'Als de gemeente eigenaar wordt van de begraafplaats, dan overweegt ze deze formeel te sluiten. Het sluiten van de begraafplaats gaat gepaard met formele (juridische) stappen en handelingen, waar kosten aan verbonden zijn. Deze mogelijkheden worden later onderzocht,' valt in het raadsvoorstel te lezen. En: 'De gemeente krijgt hiermee een bijzondere plek in handen die in de toekomst op een kwalitatief hoogwaardige manier ingericht kan worden.'

In de presentatie 'Rondom de Thamerkerk' wordt de kerk beschreven als een historisch en markant gebouw, dat gezien mag worden. Op dit moment wordt het gebouw aan het zicht onttrokken door de bomen die ervoor staan. Het idee bestaat om een parkachtige structuur te maken rond de kerk. De begraafplaats zou hier onderdeel van kunnen uitmaken. Daarnaast zou een klein terras passen en zou het parkeren onzichtbaar moeten worden gemaakt dankzij het aanbrengen van groen. De gemeente overweegt om de directe omgeving van de kerk autovrij te maken.

De overdracht van het gebouw vindt in juli plaats, mits de raad geen bezwaar maakt tegen de plannen.

Heem Locaties heeft exploiteert twee huisjes in Amstelveense heemparken. Ook verhuurt het bedrijf drie ruimten in het Amsterdamse Bos. De Thamerkerk is het tweede kerkgebouw in het portfolio: Heem Locaties runt samen met de Naeckte Brouwers en het Anna proeflokaal de voormalige Annakerk in Amstelveen.

Naomi Heidinga