• SCAU
  • SCAU

Heliconensemble omlijst jubileum SCAU met zonnig concert

UITHOORN Na drie jaar was het Limburgse Heliconensemble terug in Uithoorn. In de Thamerkerk verzorgde deze blazersgroep zondag het maandelijkse middagconcert van de Stichting Culturele Activiteiten Uithoorn (SCAU). Na het succesvolle jeugdconcert voor de basisscholen was het optreden van het Heliconensemble het tweede bijzondere concert ter gelegenheid van het vijfentwintigjarig SCAU-jubileum. Bob Berkemeier schreef een recensie.

Onder leiding van dirigent Harrie Ries werd een zonnig, vrolijk en afwisselend programma uitgevoerd. Meteen al werd energiek ingezet met de vlotte ouverture bij Mozarts opera Cosi fan tutte. Daarna konden alle kleuren van het blazersensemble schitteren in het warmbloedige Divertissement van de laat negentiende eeuwse Fransman Emile Bernard: een aangename kennismaking met onbekende, voortreffelijk voor dit type ensemble geschreven muziek. Vervolgens klonk het langzame, fraai uitgevoerde Chanson de Nuit van Edward Elgar. Helicon-klarinettist Huub Hellebrand had dit korte stukje kamermuziek smaakvol en met een goed oor voor de mogelijkheden van zijn eigen ensemble bewerkt.

Speelvreugde en virtuositeit gingen vervolgens hand in hand in de razend lastige Respiration Suite van Jurriaan Andriessen, in 1962 gecomponeerd ter gelegenheid van een longartsencongres. Allerlei aspecten van ademhaling en bloedsomloop waren met muzikale fantasie en compositorisch vernuft in snelle, over elkaar heen buitelende instrumentale loopjes door Andriessen op muziek gezet. Bewonderenswaardig was het hechte samenspel in dit stuk, waarin een moment van onoplettendheid meteen tot een muzikale ontsporing zou kunnen leiden.

Na de pauze bleek dat operacomponist Donizetti ook een prettig in het gehoor liggende Sinfonia voor blazers heeft gecomponeerd en dat de strijkerserenade van Dvorak ook in kleurrijk blazersgewaad verrassend mooi klinkt. Dirigent Harry Ries moest om kwart over vier vertrekken om 's avonds op tijd in het orkest van Aken trombone te kunnen spelen. Daarom speelde Helicon het slotstuk, drie delen uit Debussy's Childrens corner, zonder dirigent. Het stevig applaudisserende SCAU-publiek kreeg een deeltje hieruit nog als toegift.

Zondag 18 maart verzorgt Amsterdams Kleinkunstfestival-finaliste Elke Vierveijzer met zang, gitaar- en pianobegeleiding bij de SCAU een muzikaal-literaire kleinkunstmiddag.