• Let´s Do It Kids

Het Duet in actie tegen zwerfafval

UITHOORN Leerlingen van basisschool Het Duet in Uithoorn hebben onlangs meegedaan aan een themadag over plastic soep en recycling. ´Minder zwerfafval is beter voor mens en dier! Zowel in de wijk als in zee,´'is wat 'Let's Do It Kids' de kinderen als boodschap meegaf tijdens dit project. Want zwerfafval op de stoep wordt uiteindelijk plastic soep, en heeft vreselijke gevolgen voor (huis)dieren in de wijk tot aan dieren in de Noordzee.

Op uitnodiging van gemeente Uithoorn vertelden 'storytellers' van Let's Do It Kids alles over zwerfafval en recycling. ¨De kinderen van de groepen 1 tot en met 3 werden op een hele verrassende manier naar het theater geleid en kregen daar via een voorstelling inzicht waarom een schone natuur belangrijk is. De overige groepen zijn weer meer bewust geworden wat afval kan doen en hoe makkelijk het weggegooid wordt. Er is rondom de school veel afval gevonden, maar liefst 20 vuilniszakken werden deze ochtend gevuld! Een hele leerzame dag met een enthousiaste begeleiding,¨ aldus Petra Goesten, directeur van het Duet:

In de zakken met zwerfafval zaten vooral veel kleine dingen zoals sigarettenpeuken maar ook, blikjes, drinkpakjes, flesjes, chipszakken, wikkels van repen, plastic bekers en zelfs een wasrek. Kinderen vertellen graag over wat ze vinden en op die manier bereikt Let's Do It Kids niet alleen de schoolgaande kinderen maar ook broertjes, zusjes en (groot)ouders. Uiteindelijk staat voorkomen van zwerfafval voorop. Let's Do It projectmanager Sjaak Veeken: "Voorkomen is beter dan genezen, daarom worden schoonmaakacties altijd gecombineerd met een programma over zwerfafval, afvalscheiding en recycling. Want dan sla je twee vliegen in één klap."

Het non-profit schoolprogramma Let's Do It Kids wil vooral inspireren zodat kinderen ook hun leeftijdsgenoten inspireren om bij te dragen aan een schonere wereld. Sjaak Veeken: "Dat leerlingen zich willen inzetten voor een schone wijk maakt het extra bijzonder. Een schone toekomst begint tenslotte bij betrokken jongeren."

In het afgelopen schooljaar inspireerden de storytellers meer dan 16.000 schoolkinderen en gingen leerlingen enthousiast met een grijper en/of afvalzak hun wijk in. Komend schooljaar komen daar nog duizenden bij, zo verwacht Veeken.