• Deze foto valt onder het thema 'bevrijding'.

    PR

Noord-Holland in Tweede Wereldoorlog in 50 foto's

HAARLEM De Commissaris van de Koning, Arthur van Dijk, presenteert vrijdag 15 november in Haarlem de eerste foto voor het project 'Noord-Holland in de Tweede Wereldoorlog in 50 foto's'. Hiermee geeft hij het startsein voor het project, waarbij de inwoners van Noord-Holland wordt gevraagd om hun originele foto's uit de Tweede Wereldoorlog in te zenden.

Ook historische verenigingen en archieven doen aan het project mee. In januari kiezen Noord-Hollanders uiteindelijk 25 foto's uit een selectie van 50 foto's. Het resultaat is een 'visueel canon van de Tweede Wereldoorlog in Noord-Holland'. Samen met de selecties uit de andere provincies wordt op landelijk niveau een eindselectie gemaakt van 100 foto's. Deze 100 foto's vormen het visuele canon van de Tweede Wereldoorlog in Nederland en worden in de Tweede Kamer tentoongesteld.

Wereldoorlog in beeld te brengen in 5 thema's: militaire strijd en bevrijding; vervolging en uitsluiting van Joden, Sinti en andersdenkenden; Duitse aanwezigheid; verzet en repressie; dagelijks leven. Mensen kunnen hun foto's inzenden via de website www.in100fotos.nl. In de loop van april maakt het NIOD van de 50 geselecteerde Noord-Hollandse foto's een pop-up tentoonstelling. Deze tentoonstelling reist tijdens de vrijheidsmaand door de provincie.

BIJEENKOMST Bij de startbijeenkomst in Haarlem, 15 november, geeft commissaris van de Koning, Arthur van Dijk, een welkomstwoord en presenteert hij de eerste foto voor het project. Hij maakt die dag ook zijn eigen keuze bekend.