• De Schans
  • Thamerkerk

    Naomi Heidinga

Vijf Uithoornse monumenten open op Open Monumentendag

UITHOORN Op Open Monumentendag op zaterdag 14 september zijn in Uithoorn vijf monumenten te bezoeken. Publiek is welkom in de Tolhuistuin, Fort aan de Drecht, Bierbrouwerij De Schans, het voormalige station en de Thamerkerk.

THAMERKERK Amsteldijk-Noord 3. In rijksmonument de Thamerkerk vond dit weekend precies twee jaar geleden de laatste kerkdienst plaats. De kerkelijke gemeente zette het gebouw te koop. De nieuwe eigenaar van de Thamerkerk, Heemlocaties uit Amstelveen, stelt belangstellenden op Open Monumentendag weer in de gelegenheid er een kijkje te nemen. In 1663 werd in de bocht van de Amstel in het nieuwe Thamen een kerk gebouwd, die in 1834 door het huidige gebouw werd vervangen.

HET SPOORHUIS Stationsstraat 41-45. In 1915 kreeg Uithoorn aansluiting op een spoorwegnet. In 1911 was al een station gebouwd nabij de ijzeren spoorbrug over de Amstel. De Haarlemmermeerspoorlijnen liepen van Nieuwersluis en Alphen aan den Rijn tot aan Haarlem en Amsterdam, waar het eindpunt lag bij het Haarlemmermeerstation. De laatste personenrit was op 2 september 1950 en in 1973 was het ook met het goederenvervoer gedaan. Het stationsgebouw biedt nu onderdak aan café-restaurant Het Spoorhuis.

BROUWERIJ DE SCHANS Schans 17-21. Na de brand die op 23 juli 1781 nagenoeg heel Uithoorn in as legde verrees dit huizenblok. Na vele verbouwingen door verschillende families werd in 1996 de basisrestauratie van het rijtje woningen voltooid, waarmee het complex weer werd teruggebracht tot de originele omvang. Ooit was het een groot woonhuis. Het gemeentelijke monument werd ingericht als ambachtelijke bierbrouwerij annex bierspeciaalzaak De Schans. Er wordt ook jenever gedestilleerd en in juni 2017 kwam er een proeflokaal bij. Achter het pand is een verborgen (bier)tuin.

FORT AAN DE DRECHT Grevelingen 30-36. Dwars door Uithoorn loopt de Stelling van Amsterdam, bestaande uit een 135 kilometer lange dijk en een veertigtal forten. Het gebied buiten de dijk, die een ruime cirkel trok rondom de hoofdstad, zou in tijden van nood onder een laagje water worden gezet. De forten bewaakten de droog liggende toegangswegen tot de stad. In de ruimtes waar de soldaten verbleven zijn nu de werkplaatsen van Crea en twee restaurants: Het Pannenkoekenfort (open vanaf 12.00 uur) en het Drechtfort voor bijzondere evenementen in particuliere en zakelijke sfeer. Verder vindt men in het fort wijnproeflokaal Vinocerf, nagelstudio Nagels Enzo, fashion & lifestyle Sabb's en schoonheidssalon@denisedenise. Crea is niet toegankelijk vanwege cursussen.

Zie voor informatie: fortaandedrecht.nl

TOLHUISSLUIS Jaagpad 33. Net als voorgaande jaren is de Tolhuissluis in De Kwakel te bezoeken, waarvan de restauratie mei 2014 is voltooid. Per auto vanaf Vrouwenakker bereikbaar via het Nieuwveens Jaagpad en per fiets via het pad langs de Jan Ploegensluis aan de Kwakelse zijde van de Drecht. Ontvangen wordt men in theetuin Heerlijk! naast het rijtje monumentale sluiswachterswoningen. In 1826 werden die betrokken door acht sluiswachters en hun gezinnen. In 1817 was de Drecht op diverse plekken te ondiep voor de binnenvaart. Uithoornaar Jacob de Jong sprak koning Willem I aan op de deplorabele toestand van 'zijn' Amstel. Deze ondernam actie en liet de sluis bouwen. Jacob de Jong benoemde hij in 1823 tot dijkgraaf.