• Krooneend.

    Pixabay

IVN houdt vogelexcursie gebied waterzuivering bij Loenen

UITHOORN IVN De Ronde Venen & Uithoorn houdt zaterdag 5 januari een en vogelexcursie naar een bijzonder stuk natuur bij Loenen aan de Vecht, een afgescheiden deel van de Loenderveense Plas. Het gebied wordt beheerd door Waternet, die hier drinkwater voor de regio Amsterdam en 't Gooi vóór-zuivert. Een boswachter van Waternet, die zelf ook IVN-natuurgids is, opent voor deze gelegenheid het hek en leidt de groep rond langs de mooiste plekjes.

In dit afgesloten gebied worden regelmatig excursies gehouden, maar verder komen er weinig mensen. Die rust wordt gewaardeerd door de bijzondere vogels die hier voorkomen. In de broedtijd zijn dat onder meer de purperreiger en zwarte stern. Deze vogels zitten nu in Afrika, maar hun plaats wordt nu ingenomen door talrijke wintervogels. Naast de gebruikelijke watervogels is de kans groot dat nu krooneenden, brilduikers, prachtig gekleurde zaagbekken en fraai getekende nonnetjes te zien zijn. Er kan ook zo maar een ijsvogel langs flitsen of een visarend overvliegen. In de begroeiing langs het pad over de ringdijk wemelt het soms van de kleine zangvogels waaronder staartmezen en sijzen, die zich tegoed doen aan de zaadjes in de elzenproppen.

De IVN-excursie is voor iedereen gratis toegankelijk en aanmelden is niet nodig. Deelnemers moeten zelf wat te drinken en te eten meenemen en voor stevig schoeisel of laarzen zorgen. Ook is het aan te raden een verrekijker mee te nemen. Wie mee wil moet zaterdag 5 januari verzamelen op de parkeerplaats bij de Nieuwe Begraafplaats aan de Ir. Enschedeweg in Wilnis. Het vertrek vindt om 8.30 uur plaats per auto, meerijden is mogelijk. Deelnemers zijn rond 14.00 uur terug. Meer info bij excursieleider Peter Betlem, 0297-287635/06-53743460.