• Er wordt een bakfiets met sport- en spelmaterialen ingezet waarmee kinderen kunnen sporten tijdens de ochtendpauze.

    JOGG

JOGG actief op scholen om kinderen gezonder te maken

UITHOORN JOGG (Jongeren Op Gezond Gewicht) timmert in Uithoorn aan de weg om kinderen gezonder te maken. Het doel is dat de gezonde keuze de logische keuze wordt door kinderen meer te laten bewegen en fruit te laten eten. Basisscholen spelen ook een belangrijke rol in deze aanpak. JOGG helpt met ideeën en leuke activiteiten om hieraan te werken, zoals bijvoorbeeld gezond ontbijten op school.

Onder het motto Gratis Bewegen is JOGG Uithoorn elke woensdagochtend actief op de basisscholen in Uithoorn. Er wordt een bakfiets vol met sport- en spelmaterialen ingezet waarmee de kinderen vol enthousiasme kunnen sporten tijdens de ochtendpauze. Zes basisscholen doen mee aan deze sportieve activiteit. Naast dat de kinderen actief bezig zijn, wordt ook op deze wijze aan de leraren getoond wat er allemaal mogelijk is met buitenspelen om ze inspiratie te geven voor de overige pauzes.

Verder doet basisschool het Startnest mee aan het Europees Schoolfruit project waardoor de school driemaal per week de leerlingen fruit kan aanbieden in de kleine pauze. Op deze wijze leren ze diverse fruitsoorten kennen.

Basisschool de Kwikstaart doet elk jaar mee aan de projecten van Albert Heijn die vallen onder de campagne ´Ik eet het beter´. Zo worden er in de Week van de pauzehap aan de groepen 5 t/m 8 lessen gegeven waarbij de kinderen ervaren hoe lekker een gezonde pauzehap kan zijn en kregen de groepen 8 etenswaren om een gezonde klassenlunch te organiseren.

Basisschool de Vuurvogel vraagt de ouders op maandag, woensdag en vrijdag de kinderen fruit mee naar school te geven in plaats van een ongezonde pauzehap. In de Gezonde Schoolweek van september 2016 is hier aandacht aan besteed en aan het suikerbord dat in de school hangt.

In september 2017 heeft de vijfde basisschool zich aangesloten bij JOGG Uithoorn. De thema’s Gratis Bewegen en DrinkWater kwamen beide aan bod tijdens een spetterende kick-off. Onder leiding van Videt & Druppie werd er een warming-up gedaan, waarna iedereen de Weekly Mile heeft gerend. Bij aankomst kregen alle kinderen van Druppie hun eigen DrinkWater-bidon en de leraren hun eigen Dopper om het goede voorbeeld te kunnen geven. Nog altijd lopen alle groepen wekelijks de Weekly Mile en spelen ze veel buiten. Aan het belang van waterdrinken wordt de komende maanden nog eens extra aandacht besteed in alle groepen.

Bij basisschool Het Duet is ´Druppie´, de watermascotte,  op visite geweest. Begin januari kregen de nieuwe kleuters allemaal een bidon. Deze kunnen ze gebruiken om water mee naar school te nemen. Op woensdag en donderdag zijn de gezonderdagen. Op deze dagen nemen de kinderen fruit en water mee naar school.

Videt organiseert sinds begin van dit schooljaar een aantal keer op woensdagen pleinsporten voor de gehele school. Dit betekent dat de kinderen tijdens het buitenspelen in aanraking komen met verschillende sporten en spelletjes.

In juni gaat JOGG aan de slag met Smaaklessen.