• Jongeren genieten van pizza tijdens de bijeenkomst.

    Conny Vos

Jongeren opperen ideeën voor JOP in gemeente Uithoorn

UITHOORN Niet alle jongeren hebben uitgebreide hobby's die ze van de straat houden. Of het is thuis niet de beste plek om te altijd maar te zijn en om nu zomaar op straat te gaan hangen, is ook niet het beste idee. Een 'chillplek' is er niet in Uithoorn. Daar moet verandering in komen.

De roep om een Jongeren Ontmoetings Plek (JOP) zoemt al een tijdje rond, maar concrete plannen zijn niet van de een op de andere dag gevormd. Vorige week maandag hadden Videt en Streetcornerwork een avond belegd in het gemeentehuis, waarvoor de tieners waren uitgenodigd.

MEEBESLISSEN De aanwezige jongelingen konden meebeslissen over de locatie, het uiterlijk van de JOP en andere wensen kenbaar maken. Liesbeth van Boom sprak namens de gemeente Uithoorn en legde uit waarom het zolang duurt voordat er een beslissing wordt genomen en dat er bij sommige locaties nog gesprekken met buurtbewoners moeten plaatsvinden.

Op een grote kaart van Uithoorn stonden met stippen mogelijke locaties voor een chillplek aangegeven, bijvoorbeeld bij het Libellebos, supermarkt Deen in De Kwakel of in een maïsveld in De Legmeer. "Uit De Kwakel zijn niet veel jongeren aanwezig, dus het is niet logisch om het daar te doen", zegt Simone Scholte, die sinds november samen met Marwan Fennich als veldwerker bij Streetcornerwork werkt. "We hebben de Vuurlijn overwogen, maar dat is erg afgelegen en het is vrij donker om daarheen te fietsen. We moeten ook denken aan de veiligheid van de jongeren."

ROKEN Een paar jongens ziet een plek aan de Stationsstraat wel zitten. "Het is niet te ver en niemand heeft last van ons." Een andere groep wil het liefst een plek binnen in een buurthuis en denkt dan aan Ponderosa. Ze willen graag een stopcontact om hun telefoons op te kunnen laden, een tafelvoetbal en liefst een Playstation. Buiten staan een voetbalveld, bankjes en een plek om te roken hoog op hun verlanglijstje dat ze met gele post-its kenbaar mochten maken.

Uithoorn telt bijna 3.500 jongeren in de leeftijd 15 tot 25 jaar. Nu hangen de jongeren vooral rond in de winkelcentra en op het busstation, waar ze ongewild overlast veroorzaken. Uithoorn heeft al twee JOP's, maar in de Meerwijk is het volgens de jongeren meer een veredeld bankje en in het Oude Dorp ligt het naast een speeltuin waar kleine kinderen spelen. Na het uiten van alle ideeën was het tijd voor pizza. De organisatie neemt alle wensen in overweging en hoopt dat er in de zomer een nieuwe plek staat.

Conny Vos