• Henny Kruger: - Mensen moet zich hier goed voelen en zich niet schuldig voelen als ze alleen een kopje koffie komen drinken. -

    Robert Joore

Kettinggesprek Henny Kruger: 'Winkel is verlengde van mij'

UITHOORN Enthousiast vertelt Henny Kruger over haar plannen voor de tweedekanswinkel 'Voor-gedragen' die eind augustus opengaat in de Dorpstraat. Vorige kandidaat Nathalie van den Berg vraagt haar of ze denkt dat zoiets nog mist in Uithoorn?

"Ja dat denk ik wel. Maar het is vooral geboren vanuit mezelf. Ik heb veel goede kleding en het slijt niet meer. Mijn vriendinnen hebben dat ook. Het is zonde om het weg te gooien. Ik verloor mijn baan en had hier altijd al over gesproken."

Hoe is uw werkzaam leven verlopen?

"Ik ben geboren en getogen in Uithoorn. Mijn ouders hadden het niet breed, dus na school ben ik gaan werken bij een bank. Daar leerde ik Joop van den Ende kennen en hij vroeg of ik bij hem wilde komen werken. We waren met z'n vijven. Ik ben begonnen op de administratie en na 25 jaar ging ik weg als facilitair directeur van de studio's. Daarna ben ik iets voor mezelf begonnen. Het heette 'Net als in de film'. Mensen konden kleding uit tv-programma's bij ons kopen. Maar we waren daar te vroeg mee. Internet was net in opkomst. Nu zou het wel werken. Toen kwam ik in aanraking met Skins Cosmetics. Het was heel klein toen ik er kwam. We waren met z'n drietjes. Later hadden we 150 man personeel. Ik had gehoopt er oud te worden, maar we zaten niet meer op één lijn. Mijn omgeving zei: 'je vindt zo weer een baan'."

En lukte dat?

"Ik heb eerst even rust genomen. Ik had hard, maar leuk gewerkt. Dan valt er een grote stilte. Mijn moeder was net overleden. Ik had mijn lichaam genegeerd. Ik ben yoga gaan doen. Daar heb ik veel aan gehad. Ik wilde echt uitgerust zijn om er daarna weer helemaal te zijn. Na een tijdje begon het weer te kriebelen. Ik heb me eerst op banen gefocust. Ik heb van alles geprobeerd, maar ik was 62 jaar. Ik heb veel met vrienden gepraat en gebrainstormd. Zij zeiden: je hebt zoveel voor anderen opgezet, begin voor jezelf. Je hebt altijd al over een eigen winkel gesproken. Ik dacht: voordat het mijn leven zo gaat beïnvloeden dat ik depressief wordt, ga ik de stap nemen. Het is best eng, maar ik kan nooit zeggen dat ik het niet geprobeerd heb en ik ben ervan overtuigd dat het gaat lukken."

Wat is uw plan?

"De winkel moet een verlengde worden van wie ik ben. Ik stop niet voordat het is zoals ik wil. Mensen moet zich er goed voelen en zich niet schuldig voelen als ze alleen een kopje koffie komen drinken. Er komt een mooie tafel in die ik heb laten maken. Het wordt een gezellige omgeving met mooie kleding en veel hebbedingetjes. De kleding is tweedehands, maar moet er goed uit zien. Er zijn al unieke stukken in gebracht. Er is een mooie avondcollectie die een tweede kans verdient. Ik heb een Chanel jas die nooit gedragen is. Maar ik wil niet de indruk wekken dat het alleen om dure merkkleding gaat. Het is kleding van H&M tot Marc Caine. Het moet het idee geven dat je iets nieuws koopt. Om het af te maken is er ook een basiscollectie nieuwe kleding. Zo kunnen mensen een tweedekansblouse combineren met een nieuw jasje."

Gaat u alleen kleding verkopen?

"Er komen tassen, nieuw en vintage, in de winkel. Een dame uit Aalsmeer maakt hele mooie tassen die we gaan verkopen. We gaan ook kaarten en een kleine collectie home-accessoires verkopen. Alles in de winkel is te koop. Er komt een leren lectuurmand te staan die ik heb laten maken, maar mensen kunnen die ook kopen of zelf laten maken. We hebben sieraden van het merk A Beautiful Story. Judith van P.S. Love verkoopt deze sieraden ook. We gaan de inkoop samen doen, zodat we naar elkaar kunnen verwijzen en elkaar aanvullen. De samenwerking tussen de winkeliers is hier goed. Op 31 augustus gaan we officieel open. Vanaf vier uur is er een drankje en een hapje, zodat de winkeliers uit de buurt ook even langs kunnen komen."

Heeft u nog meer bezigheden?

"Op de achtergrond ben ik betrokken bij de opening van CODA, een Cosmetic drugstore in Amsterdam. Daarnaast heb ik met een vriendin een webshop. We verkopen bandelettes voor dames die last hebben van dijen die tegen elkaar schuren. Om te ontspannen lees ik heel veel. Ik ben gek op boeken: thrillers, romans en biografieën. Ik lees elke dag een stukje om mijn hoofd leeg te maken. Ik had gehoopt gek te worden op sporten, maar dat is niet gebeurd. Ik heb me net weer opgegeven voor yoga. Verder doen we veel met vrienden. We hebben een kookclubje. De mannen koken en wij dekken de tafels."

Wie wilt u voor volgende week vragen?

"Irma Meijer. Zij is mijn buurmeisje van vroeger. Ze heeft De Nostalgie opgezet, een dagbesteding voor ouderen met geheugenproblematiek. Ik wil haar vragen waar ze de energie en creatieve ideeën vandaan haalt om deze mensen elke dag bezig te houden en ze met een blij gevoel de deur uit te laten gaan."

Conny Vos