• Het kindertehuis is hard toe aan groot onderhoud. Erik en Sarah gaan onder meer mountainbiken in Nepal om geld daarvoor in te zamelen.

    Eigen foto

Kettinggesprek: 'Kansarme kinderen helpen'

DE KWAKEL De Kwakelse Erik Rewijk en Sarah Hoving bereiden zich voor op een fiets- en hiketocht om geld in te zamelen voor een kindertehuis in Nepal via de stichting Ketaaketighar. Nu al organiseren ze acties zoals de bingoavond op 15 februari. Vorige week vroeg Nikki Bon hoe ze bij deze stichting zijn gekomen.

Conny Vos

,,Ik ben fysiotherapeut in Lisse. Eens in de twee jaar willen we iets goeds doen. Vorige keer zijn we de Mont Ventoux op gefietst. Dit keer kwamen we in contact met de penningmeester van de stichting Ketaaketighar. Binnen twee seconden waren mijn collega en ik het erover eens dat dit ons volgende goede doel moest worden. Het is een kleine stichting, dus het is duidelijk waar het geld heen gaat."

Waar gaat het geld precies heen?

,,We zamelen geld in voor een kindertehuis in Nepal. Dat is vijftien jaar geleden gebouwd. Er is een overstroming geweest. Het hekwerk is slecht waardoor olifanten en neushoorns binnen komen. Er moet een muur gebouwd worden om deze beesten en kidnappers tegen te houden. Daarvoor is zesduizend euro nodig. Ook willen we waterputten slaan om het hele dorp van drinkwater te voorzien. Verder is er een bedrijf dat zich heeft verbonden aan de school. Om het gebouw op te knappen is zesduizend euro nodig."

Vertel eens iets over het kindertehuis?

,,Er zitten twintig kinderen die streng geselecteerd zijn. Er is een Nepalees en een Nederlands bestuur. Scholing is de toekomst. Zij willen de kinderen een opleiding geven. Twee kinderen zijn al afgestudeerd, één als verpleegkundige en één als laborant. Ze moeten in Nepal blijven werken en een deel van de kosten terugbetalen. We hebben persoonlijk contact en gaan bij het kindertehuis op bezoek om te zien hoe het daar is. Er zijn zoveel fietstochten voor grote goede doelen, waarbij je niet precies weet waar het geld heen gaat. Dit is een klein doel. Het is een andere vorm van helpen. We willen deze kansarme kinderen een toekomst geven."

Wat gaan jullie doen?

,,Op 20 september gaan we acht dagen naar Nepal. Er gaan 25 mensen mee. Van de deelnemers vragen we dat ze de reis zelf betalen en een bedrag van 2.500 euro. Dat is geen vereiste, want alles is meegenomen. We gaan vier dagen mountainbiken. We huren de mountainbikes daar, zodat zij er geld mee verdienen. Per vijf fietsers gaat er een gids mee. Zij kennen de paden en de snelheden van de deelnemers liggen erg uit elkaar. Sommige fietsers zijn ervaren en anderen hebben nog nooit op een mountainbike gezeten. Ook gaan er mensen mee die een ziekte hebben overwonnen en de tocht zien als een persoonlijke uitdaging. Het is zwaar om daar te fietsen. We gaan tot 3.500 meter, want hoger wordt het te riskant vanwege de zuurstofgrens. We fietsen van 's ochtends vroeg tot het avondeten. Verder gaan we twee dagen hiken in het natuurgebied rond het kindertehuis."

Zijn jullie al aan het trainen?

,,We hebben een mountainbike gekocht en gaan een keer per week fietsen. In de zomer zal dat vaker zijn. We gaan ook nog wat dingen organiseren om elkaar te leren kennen en het groepsgevoel te versterken. Een collega verzorgt een clinic voor alle deelnemers, want fietsen op een mountainbike gaat net even anders. We gaan nog naar de Ardennen om te trainen. Hoogte kun je hier niet trainen, maar wel behendigheid en conditie. We gaan in juni op vakantie naar Peru en daar gaan we oefenen met wandelen op hoogte, maar dan moeten we al goed getraind zijn."

Jullie organiseren nu al sponsoracties?

,,We hebben met oud en nieuw elfhonderd oliebollen en vierhonderd appelflappen gebakken. Dat was een geslaagde actie. We zijn nu een bingoavond aan het organiseren voor 15 februari bij KDO. Kaartjes kosten tien euro voor tien spellen en zijn zolang de voorraad strekt te koop bij Slager Eijk en Veld. Alles wat we ophalen is voor de stichting, want de prijzen zijn allemaal gesponsord. We gaan nog naar de IJhallen om kleding te verkopen. We hebben echte Nepalese sjaals verkocht. Inmiddels hebben we al meer dan 25.000 euro opgehaald. We gaan voor zestigduizend. Onze actie is aangemeld bij de website Geef.nl waar mensen geld aan de stichting Ketaaketighar kunnen doneren."

Wat verwachten jullie ervan?

,,We verwachten dat het indrukwekkend zal zijn. Het is twee keer twaalf uur vliegen. Als je op het vliegveld landt, is het verschil al groot. Nepal is veel minder ontwikkeld. Het is goed om te zien hoe het ergens anders is en te beseffen dat wij het zo slecht niet hebben. We hebben niet zo heel veel tijd om bij de kinderen door te brengen, maar we gaan er een film over maken."

Wie wil je als volgende kandidaat vragen?

,,Eva van Ee is een medeoprichtster van de survivaltak onder KDO. Op dit moment is ze druk met het trainen voor de Ultimate Forces Challenge wintereditie. Ik wil haar vragen hoe ze zich hierop voorbereidt?"