• Kiran Ratra: ,,Ik ben zelf ook als vreemde naar Nederland gekomen, dus ik kan me goed in de situatie verplaatsen. Het maakt de drempel lager voor anderen om vragen te stellen. -

    Robert Joore

Kettinggesprek Kiran Ratra: Prettig in beide culturen

UITHOORN Kiran Ratra uit Uithoorn is Indiase van geboorte en kwam 25 jaar geleden in Nederland wonen. Nu helpt ze anderen om de Nederlandse taal te leren. Vorige week vroeg Claudia Prange of Kiran weet hoe het komt dat er ineens zoveel mensen uit India komen?

"Mijn man woonde hier al vanaf zijn vijftiende. In april ben ik precies 25 jaar geleden als jonge bruid naar Nederland gekomen. Ik volgde intensieve taalcursussen met bergen huiswerk. Mijn man was hierin streng voor mij. Maar nu besef ik hoe belangrijk de taal is om een land beter te begrijpen en goed te integreren. Vanaf het begin heb ik de Allerhande en de krant gelezen en veel tv gekeken. Dat heeft me enorm geholpen met de taal en het bewust worden van wat er in de Nederlandse cultuur leeft. Voor de baan van mijn man zijn we vaak verhuisd. Na Groningen hebben we in Den Haag gewoond. In 2002 zijn we naar Uithoorn gekomen."

Woont u hier naar uw zin?

"Ja absoluut. We hebben een tweeling, een jongen en een meisje van 17 jaar. Zij hebben hier op basisschool De Kajuit gezeten. Daar heb ik warme herinneringen aan. Ik heb als vrijwilliger op school geholpen. Ik zat in de evenementencommissie en we organiseerden onder andere schoolreisjes en het kerstdiner. De kinderen gingen op de fiets naar school. Als ik dat vergelijk met India, daar gaan alleen arme mensen met de fiets. Dat praktische en nuchtere vind ik juist mooi. Ik heb er veel van geleerd."

Waar zitten de kinderen nu op school?

"Mijn man kreeg een baan aangeboden in Zwitserland. Hij kwam in het weekend thuis en wij zijn af en toe daarheen gegaan. Daarna ging hij werken in Dubai en zijn we als gezin verhuisd. Ook hebben we net buiten Londen gewoond. Het huis in Uithoorn hebben we aangehouden, zodat de kinderen zich hier verbonden voelden. Zij zijn hier geboren. Nederlands is hun eerste taal. We wilden niet dat ze een achterstand kregen. Daar heb ik op toegezien. In het buitenland zijn ze naar internationale scholen gegaan en gaan hier ook naar de internationale school omdat ze een ander systeem volgen. Hierna gaan ze allebei in Nederland een technische studie volgen en tegelijk het huis uit."

Dat zal stil worden?

"Het is een samenkomen van dingen en vooruitdenken. Een paar maanden geleden was een vriendin met taal bezig. Zij vond dat ik alles zo rustig uit kon leggen. Ik ben zelf ook als vreemde naar Nederland gekomen, dus ik kan me goed in de situatie verplaatsen. Het maakt de drempel lager voor anderen om vragen te stellen. Op haar aanraden ben ik naar de bibliotheek in Amstelveen gegaan om me als taalcoach op te geven. Daar hoorde ik dat er in Uithoorn ook veel behoefte is aan taalcoaches. In de bibliotheek in Uithoorn kwam ik in contact met Hennie en Claudia."

Nu geeft u Nederlandse les?

"In Amstelveen geef ik een Indiase dame les en in Uithoorn twee dames tegelijk. Op de internationale school heb ik een groepje van vijf dames met verschillende achtergronden aan wie ik lesgeef. Het thema bij iedereen is dat ze een nuttige dagbesteding zoeken of aan het werk willen. De Indiërs die hier komen zijn hoogopgeleid en hun vrouwen ook. Ze zijn gewend om beiden te werken. Vooral de vrouwen vinden het moeilijk omdat de taal voor hen een groot struikelblok is. Het geeft me veel voldoening om anderen iets bij te kunnen brengen."

Zijn er veel mensen uit India in Uithoorn?

"In Uithoorn wonen, schat ik, inmiddels meer dan honderd Indiase gezinnen. In een straal van driehonderd meter van mijn huis wonen al vier gezinnen. De meesten werken in de professionele dienstverlening zoals de IT-wereld of bij financiële instellingen. Als het jaarlijkse Indiase Diwali festival, een lichtjesfeest in Stadshart Amstelveen wordt gevierd, komen de mensen bij elkaar."

Mist u India?

"Mijn ouders en schoonouders wonen in India. We hebben dagelijks contact en gaan vaak naar hen toe. Ik mis het klimaat. In India leefden we veel buiten. Mensen hoefden niet van tevoren een afspraak te maken. Er was altijd plek aan tafel. Gastvrijheid is onze manier om respect te tonen. Nederland is een goed georganiseerd land met vriendelijke, behulpzame mensen.
Ik voel me half Nederlands en half Indiaas. Ik voel me prettig in beide culturen. Het is een verrijking van mijn leven. Je moet een deel worden van de nieuwe cultuur zonder je eigen identiteit te verliezen. Je kunt me ook niet vragen of ik meer houd van mijn zoon dan van mijn dochter. Beide zijn mij even dierbaar."

Wie wilt u voor volgende week vragen?

"Juf Sanne Bläser van De Kajuit. Ik wil haar vragen of er na de stakingen al wat veranderingen in het onderwijs merkbaar zijn."

Conny Vos