• Marianne de Jong-Venekamp: ,,Ik vind het leuk als ze een beetje ondeugend zijn. Er mag wel wat pit in zitten. De kinderen moeten zich hier op hun gemak voelen. -

    Robert Joore

Kettinggesprek: Marianne de Jong-Venekamp 'gek op kinderen'

UITHOORN Voor Marianne de Jong-Venekamp is de kleinschalige opvang die ze als gastouder biedt bij de Ukkepukkies een droom die uitkomt. De drive-inwoning in de Legmeer is heel geschikt voor dit doel. Vorige week vroeg Sanne Bläser waar haar passie voor kinderen vandaan komt.

"Vroeger heb ik hierachter gewoond. In een van deze huizen had iemand een kinderopvang en ik dacht toen al: later wil ik dat ook graag zo doen. Ik heb een pedagogische opleiding gedaan en in de kinderopvang gezeten. Ik ben gek op kinderen. Kleinschalige kinderopvang bieden was mijn droom. Mijn man stimuleerde me om mijn droom achterna te gaan. Ik ben twaalf jaar geleden begonnen in de woonkamer van ons huis in Wilnis. Ik was zelf nog geen moeder; dat was best uniek. Toen verhuisden we terug naar Uithoorn en weer was de opvang in de woonkamer. Inmiddels hadden we een zoontje. Het was best onrustig, want werk en privé liep erg door elkaar. Ik wilde graag een eigen ruimte, maar een gastouder moet opvang in huis bieden. Dus zijn we verhuisd naar een drive-inwoning, want daar konden we een aparte ruimte voor de kinderen creëren en dat gaf meer rust. Nu zijn we hier in het weekend niet, alleen om naar de tuin te gaan."

Wat doe je op een dag?

"Ik ben niet gericht op voorschoolse educatie. Ik ga liever naar buiten. We houden een speeltuinentocht of gaan op bezoek bij mijn moeder in het Hoge Heem. Daar gaan we naar de vissen kijken en zingen. En als we op de fiets zitten, gaan we rode bussen tellen. Ik heb geen plan. Als er een baby'tje is dat veel slaapt, spelen we meer thuis. Ik laat ze niet slapen in de bakfiets. Rusten doe je op bed. De kinderen leren spelenderwijs. We hebben een coole kids box met ontwikkelingsspeelgoed. Op de basisschool moeten ze al genoeg. Ieder kind is verschillend. De een kan eerder lopen, de ander eerder praten. Ze krijgen niet standaard elke week een knutselwerkje mee. Ik ben meer van het ondernemen en samen de wereld ontdekken."

Hoeveel kinderen vang je op?

"Er zijn regels voor hoeveel kinderen van welke leeftijd ik mag opvangen. Ik mag er zes per dag opvangen. Mijn zoon Ruben is altijd nummer 6. Als hij bijvoorbeeld vrij of ziek is, kan hij gewoon thuis zijn.
De kinderen die hier komen, moeten bij mij passen. Ik merk bij de voordeur al of er een klik is. Ook moet er een klik zijn met de andere kinderen. Dat werkt in een kleine setting wel prettig.
Ik vind het leuk als ze een beetje ondeugend zijn. Er mag wel wat pit in zitten. De kinderen moeten zich hier op hun gemak voelen. Ik wil hen veiligheid bieden, zodat zij zich kunnen ontwikkelen als leuke kleutertjes."

Wat vindt je zoontje ervan?

"Hij weet niet beter. De kinderen waren er al voordat hij er was. Hij is nu zes jaar en ziet ze allemaal als een soort nepbroertjes en zusjes. De opvangkinderen zijn een verlengstuk van ons gezin. Om het weekend vangen we een meisje van acht jaar op. Ze is al bij ons vanaf haar geboorte. Haar moeder werkt in de zorg en haar partner ook. Ze vroegen of ik buiten de normale uren op haar wilde passen. Wij vonden dat prima, zolang we maar niet per se thuis hoefden te blijven. Dus ze gaat mee naar verjaardagen en naar het pretpark. Ze hoort er helemaal bij."

Je hebt een hondje?

"Dat is Teun. Hij is nu 17 weken. Het is een Cocker Spaniel. Hiervoor hadden we een Benner Senner. Het is een aanvulling op ons gezin. De kinderen leren hoe ze met honden om moeten gaan. We hebben ook nog een kat, maar die ligt meestal boven."

Heb je nog tijd voor jezelf?

"Ik werk niet alle dagen. Vrijdag is mijn vrije dag. Mijn zoon heeft ook mijn aandacht nodig. Hij zit in groep 3 bij Het Duet. Hij is net als ik een gevoelsmens. Ik heb ondervonden dat ik ook tijd voor mezelf nodig heb. Ik vind het heel ontspannend om creatief bezig te zijn. Aan het eind van het jaar ben ik druk met de Sinterklaasaktie Uithoorn. Met een groepje van vijf regelen wij de planning van de bezoekjes bij mensen thuis en bij onder andere scholen en bedrijven. Ik houd van bezig zijn. Stilzitten is geen optie. Ik ga graag lekker naar buiten met de hond. Met vriendinnen leuke dingen doen. Om te vieren dat we dertig jaar vriendinnen zijn, gaan we binnenkort naar Milaan."

Wie wil je voor volgende week vragen?

"Mark van Egmond. Zijn vader is een rijschool begonnen. Mijn vraag is of het in de lijn der verwachting lag dat hij daar ook in zou rollen?"

Conny Vos