• Mark van Egmond: ,, Ze doen dingen die je niet verwacht, zoals spookrijden, ineens vol op de rem trappen, achteruit rijden op een rotonde of flauwvallen achter stuur. -

    Robert Joore

Kettinggesprek Mark van Egmond: 'Zelf slaag je ook een beetje'

UITHOORN Mark van Egmond is getrouwd en vader van een dochter en een zoontje. Hij is mede-eigenaar van autorijschool Van Egmond. Vorige week vroeg Marianne de Jong of het in de lijn der verwachting lag dat hij de rijschool in zou rollen?

"Het is eigenlijk zo gegroeid. Ik wilde een grafische opleiding doen. Het was een nieuwe opleiding waar vrij weinig mensen werden aangenomen. Ze vonden me nog te jong en zeiden dat ik over een jaar terug moest komen. Ik ben in de horeca gaan werken, maar dat beviel me niet zo goed. Toen vroeg Ton waarom ik niet bij hem kwam werken. Ik vond het leuk en vindt het nog steeds leuk. Je bent heel vrij en ontmoet veel verschillende mensen. Als iemand slaagt, slaag je zelf ook een beetje. Ik heb een opleiding gedaan tot rij-instructeur en heb bij mijn vader stage gelopen. De rijschool is toen een VOF geworden, dus ik ben officieel mede-eigenaar."

Hoe vond je het in het begin?

"Ik was 19 toen ik begon en had net zelf een jaar mijn rijbewijs. De eerste tijd had ik alleen jonge mensen. Maar ik merkte dat als mensen zagen dat ik wist waar ik het over had, dat ze vertrouwen in me hadden. In het begin vond ik het wel spannend en zat ik met zweethandjes in de auto. Je weet de weg nog niet goed, dus als ik linksaf zei en ze gingen rechts, dan wist ik niet waar we waren. Ze doen dingen die je niet verwacht, zoals spookrijden, ineens vol op de rem trappen, achteruit rijden op een rotonde of flauwvallen achter het stuur. Ik heb nu alles wel gezien en kan inschatten wanneer het fout kan gaan."

Maak je veel mee op de weg?

"Ik heb veel ongelukken zien gebeuren. Zelf heb ik dat niet meegemaakt. We hebben vier ogen op de weg. Onlangs hadden we een incidentje met een auto achter ons, over een zebrapad. Waar ik niet van houd, is dat andere automobilisten doelbewust een lesauto in gevaar brengen of expres het gat dicht rijden zodat we niet kunnen invoegen. Je krijgt ook weleens geen voorrang, maar dat oefenen we met de simulator en dan laten we het verder gaan dan in het echt."

Moet iedereen eerst in de simulator rijden?

"Wij zijn een van de weinigen in de omgeving met een simulator. Het is een kostbare investering. Daar kun je een forse auto voor kopen. We moesten afwachten of mensen het op prijs zouden stellen, maar ze zijn erg enthousiast. De voorbereiding is beter en het slagingspercentage is hoger. Mensen stappen minder angstig de auto in. Ze hebben alles al meegemaakt. Na de simulator blijven we natuurlijk nog wel coachen. We hebben lessen van 2 uur en rijden vooral in de buurt van het CBR. De situatie daar is complexer met trams en grote kruispunten."

Hoe zie je de toekomst?

"Het gaat prima zo. We rijden met twee instructeurs op de weg. Ton doet de simulator. Ik heb ook weleens nagedacht om ambulancebroeder te worden. Ik ben wel autogericht. Maar zolang ik het leuk vindt, blijf ik dit doen. Ik ben minder gaan werken sinds we kinderen hebben. Op woensdagmiddag en op zaterdag ben ik vrij, maar dat lukt niet altijd en de avonden probeer ik iets te minderen. Voor dit werk moet je flexibel zijn. Het komt met pieken."

Wat ben je zelf voor chauffeur?

"Ik ben een doorrijder, maar geen hardrijder. Ik heb een keer een boete gehad voor 3 kilometer te hard. Ik ben iemand van de regels. Privé rijd ik in de lesauto met extra spiegels en pedalen, maar zonder de reclame op het dak, dat kun je eraf klikken. Dit is alweer de zesde auto waar ik in rijd. Ik ben overgestapt naar een Hyundai Kona, een crossover die wat hoger op de weg ligt, waardoor je meer overzicht hebt. Klanten hebben meestal geen voorkeur voor het merk auto waarin ze rijden."

Wat doe je in je vrije tijd?

"Ik heb een dochter van 5 en een zoontje van 2. We wonen bijna 10 jaar in een nieuwbouwwijk in Kudelstaart. We wonen dichtbij het water. Ik heb mijn motor ingeruild voor een boot. We vinden het gezellig om met mensen te gaan varen. Ik probeer elke week hard te lopen, want de hele dag in de auto zitten is belastend voor je lichaam. We houden van verre reizen maken. Mijn vrouw en ik zijn naar Afrika, Amerika en Azië geweest. We zijn getrouwd op Bali, in de stromende regen. Vorig jaar zijn we met de kinderen naar Mexico geweest. Dat was een hele onderneming. Maar dichterbij is ook nog genoeg moois te zien. Richting Scandinavië lijkt me ook mooi."

Wie wil je voor volgende week vragen?

"Willem Dekker. Hij zit net als ik al jaren bij de Sinterklaasaktie Uithoorn. Het is mooi om iets te doen wat je leuk vindt en waar je anderen een plezier mee doet. Ik wil Willem vragen wat zijn drijfveer is om te switchen van het begeleiden van Sinterklaas naar de zwaardere pro deo-bezoeken."

Conny Vos