• Bianca Viveen organiseert activiteiten voor jong en oud

    Conny Vos

Kettinggesprek met Bianca Viveen: 'Ik kan moeilijk nee zeggen'

UITHOORN Bianca Viveen werkt bij Achmea en is teammanager bij de KNVB. Ze organiseert een Halloween-feest voor jongeren en op de zondag voor kerst een dagje voor senioren. Vorige week vroeg Katja Laugs wat haar drijft om zoveel tijd en energie in deze activiteiten te steken?

"Het enthousiasme en de waardering, daar krijg ik energie van. De blije gezichten van de kinderen en de tweehonderdduizend dankbare kussen van de ouderen, daar doe ik het voor. Ik ben begonnen bij Buurtbeheer Meerwijk. Er was in de Meerwijk niets voor jongeren dan de skateboardbaan, dus wij organiseerden een Halloweentocht. Toen buurtbeheer niet meer verder ging, heeft Dwarz met een Zetje het overgenomen, maar Ria stopte er ook mee. Sinds 2014 ben ik de eindverantwoordelijke. Het is begonnen vanuit de Meerwijk, maar het gebied wordt steeds groter. Door sociale media hebben we een groot bereik. Er komen nu zelfs jongeren uit Amstelveen. Vorig jaar waren er 230 kinderen aanwezig. Het is voor jongeren van 6 tot en met 13 jaar."

Wat organiseer je dan?

"De Legmeervogels stelt de kantine en de kleedkamers ter beschikking. Ik vraag geld aan bij het Initiatievenfonds en dat is tot nog toe altijd goed gekomen, anders zou ik dit niet kunnen organiseren. We geven vrijkaarten aan kinderen van de Voedselbank en Help ons Helpen en de eerste vijftig aanmeldingen mogen gratis naar binnen, dus houd onze Facebookpagina Halloween-Uithoorn in de gaten. Het begint om zeven uur en wordt officieel geopend. We hebben elk jaar een thema. Dit jaar wordt dat Looney Tunes. Er is een spookhuis met echte acteurs. We beginnen rustig voor de jongste kinderen. Na anderhalf uur gaat het spookhuis even dicht en daarna mogen de acteurs losgaan. Het is echt doodeng, maar we krijgen enthousiaste reacties. Als leiding hebben we fluoriserende kleding aan, zodat we herkenbaar zijn in het donker en we hebben professionele beveiligers die ook EHBO hebben. Na afloop komen de acteurs naar de disco. Er is een dj voor live muziek. Dit jaar is het feest op vrijdag 1 november. Eigenlijk wil ik stoppen, maar volgend jaar bestaat Uithoorn 200 jaar, dus dan gaan we groot uitpakken."

Je organiseert ook iets voor ouderen?

"De ouderendag begon ook vanuit buurtbeheer Meerwijk. Het is nu voor alle Uithoornse ouderen boven de zestig en wordt gehouden bij de Legmeervogels. Het is gratis, maar ze moeten zich van tevoren aanmelden en aangeven of ze gehaald willen worden. Alle activiteiten stoppen in november. Iedereen is druk met de feestdagen. Maar juist dan zitten de ouderen alleen. Dus deze dag wordt altijd gehouden op de zondag voor kerst. Helaas is de financiering nog niet toegezegd. Er helpen veel vrijwilligers. Vorig jaar verliep de keukenbrigade vlekkeloos. Er waren meer dan tachtig ouderen. Ze kregen koffie en een warme lunch. Er was een zanger en een muzikale bingo. Na afloop kregen ze een kerststukje mee naar huis. Ik probeer het de ouderen naar de zin te maken."

Ben je ook betrokken bij de Legmeervogels?

"Ik ben samen met Rob beheerder van de kantine geweest, maar ik ben afgelopen zomer afgezwaaid. Mijn voetballende dochter speelt nu bij de selectie M017-1 bij Buitenveldert en ik kon haar zelf niet meer zien spelen. Nu ga ik weer iedere wedstrijd mee. Ze staan in de KNVB bekerfinale en daar ben ik als moeder trots op. Ik ben ook teammanager van de KNVB voor de meiden onder de 13 en de meiden onder de 14. Ik begeleid hen in de kleedkamer, plan wedstrijden en houdt hun kleding op orde. Ik ben verantwoordelijk voor alles buiten het veld."

Wat doe je voor werk?

"Ik werk 32 uur op de klantenservice bij Achmea in Leiden. Ik kan mijn tijd flexibel indelen en heb de mogelijkheid om thuis te werken. Ik zit in een participatieteam. Ik heb tien jaar geleden een ernstig auto-ongeluk gehad. Na mijn revalidatie mocht ik terug komen. Mensen oordelen snel, omdat je niets aan me ziet, maar ik kan niet lang meer lopen of staan."

Wat doe je om te ontspannen?

"Ik heb geen tijd om te ontspannen. Ik vind het leuk om tijd door te brengen met mijn puberdochter, te winkelen of te lunchen. Mijn man werkt ook hard. Aankomende zomer zijn we twintig jaar getrouwd. Hij is degene die me af en toe terug fluit als ik te veel doe. Bij de Legmeervogels was ik bijna zeven dagen in de week. Het begint met een paar uurtjes, maar je neemt steeds meer op je en op een gegeven moment wordt het pakketje te zwaar. Ik kan moeilijk nee zeggen. Ik wil mensen niet teleurstellen, maar ik moet leren grenzen aan te geven, want de gevolgen zijn voor mij."

Wie wil je als volgende kandidaat vragen?

"Ria Tammer. Zij organiseert koffieochtenden en uitstapjes voor ouderen, bijvoorbeeld naar zee. Ik wil haar vragen of ze daar niet meer hulp bij nodig heeft."

Conny Vos