• Katja Laugs voorzitter van het Initiatievenfonds: ,,Ondersteunen kan ook doordat een bedrijf spullen wil uitlenen of dat iemand wil meehelpen bij de organisatie van een evenement. -

    Conny Vos

Kettinggesprek met Katja Laugs: 'Wij steunen initiatieven'

UITHOORN Katja Laugs runt haar eigen bedrijf Feniks Organisatie Advies, is moeder van een dochter van 8 en voorzitter van het Initiatievenfonds. Vorige week vroeg Patries Gerrits haar hoe Uithoorn kan helpen daar meer financiële donaties voor te krijgen.

Het Initiatievenfonds ondersteunen hoeft niet altijd met financiële middelen. Het kan ook zijn dat een bedrijf spullen wil uitlenen of dat iemand wil meehelpen bij de organisatie van een evenement. Maar daarnaast staan we open voor donaties en daar kan de gever ook voorwaarden aanhangen, bijvoorbeeld alleen bestemd voor ouderen of cultuur."

Weten mensen jullie te vinden?

,,In 2018 zijn er 46 aanvragen ingediend, die we op twee na allemaal hebben ondersteund. Toch betwijfel ik of het bekend genoeg is. We zijn in 2017 gestart. De gemeente heeft besloten het Initiatievenfonds op te richten en kent ons geld toe. We kunnen ook andere fondsen aanschrijven. Soms kunnen we middelen werven. Zo had de Wereldkeuken serviesgoed nodig en wisten wij een cateringbedrijf dat een locatie sloot en spullen over had. Wij hebben als stichting meer mogelijkheden dan de gemeente."

Met welke initiatieven komen mensen?

,,Mensen roepen: er wordt nooit iets gedaan in Uithoorn, maar dat iets er niet is, wil niet zeggen dat je het niet kan regelen. Er zijn zoveel initiatieven op zoveel gebieden. De Anne Frank boom in De Kwakel is door de scouting aangevraagd. We ondersteunen AmstelProms, dat is tot stand gekomen door een gedreven groepje mensen dat de handen ineen heeft geslagen. Het evenement is voor iedereen toegankelijk. We zijn benaderd voor de fotoboulevard. Mensen kunnen een tegemoetkoming vragen voor de buurtbarbecue of hun leefomgeving opknappen als ze zelf de tijd en het werk erin willen steken. Er is veel mogelijk. We denken mee, willen dat het van de grond komt."

Waarom steunen jullie deze initiatieven?

,,De leukste initiatieven komen niet van organisaties maar van de inwoners. Participatie is belangrijk. Je vergroot de samenhang door samen dingen te doen. In De Kwakel is die cohesie er al. Zij regelen dat onderling door bijvoorbeeld de Kwakelse veiling. Daar kan het wat zakelijke forensische Uithoorn nog wat van leren. Door initiatieven kom je in contact met anderen, dat is belangrijk voor mensen die wat sociaal onhandig zijn. Wanneer we cultuurvoorstellingen ondersteunen, vragen we altijd een aantal vrijkaarten voor mensen die wel willen, maar niet de mogelijkheid hebben."

Wat doe je in het dagelijks leven?

,,Ik heb een eigen bedrijf en ben Virtual Assistant. Ik help ondernemers hun bedrijf goed te laten lopen, zodat ze niet áán maar ín hun bedrijf kunnen werken. In 2008 ben ik voor mezelf begonnen. Ik heb een dochter van 8 en het is fijn dat ik kan werken wanneer ik wil en er voor haar zijn als ze me nodig heeft. Ik heb een opdracht op locatie als operationeel manager en ik heb een aantal zzp'ers waar ik de administratie voor doe. Maar mijn focus verschuift. Ik ben mijn opleiding Webassistant aan het afronden. Ik heb ontdekt dat ik een echte nerd ben. Ik krijg er energie van. Het past bij mij. Ik ben nu een website aan het ontwikkelen voor de Wereldkeuken. Dat is vrijwilligerswerk, maar het is zo dankbaar om te doen."

Je hebt ook in de politiek gezeten?

,,Mijn partner Daniël Wolffensperger en ik hebben elkaar leren kennen in de raadzaal. We liepen mee met de VVD-fractie. Onze vorige relaties liepen stuk. We waren vrienden, maar anderen vroegen of wij wat hadden; zij hadden het gewoon eerder door dan wij. In 2009 zijn we getrouwd in de raadzaal. In 2014 ben ik gestopt met de politiek. We waren steeds tegelijk weg. Onze dochter vond het niet leuk meer dat de oppas elke keer kwam. Ik voel me nog steeds persoonlijk aangesproken als ik de negativiteit lees die de politiek over zich heen krijgt op sociale media. De raadsleden zijn vrijwilligers die hun vrije tijd spenderen aan het zo goed mogelijk regelen van dingen in onze gemeente. Ik weet hoe de processen werken en soms is een beslissing het best haalbare. We hebben een mooie gemeente met een groep betrokken gemeenteraadsleden."

Heb je nog andere bezigheden?

,,We zijn allebei enorme lezers. We hebben vijf boekenkasten. Ik ben de hele dag zakelijk bezig, dan lees ik graag fantasy, dat schept balans. Verder houd ik van Pokémon spelen. In Uithoorn is een grote groep die dat speelt. Het sociale component spreekt me daarin aan. Mensen die je anders nooit zou ontmoeten heb je nu een common ground mee."

Wie wil je voor volgende week vragen?

,,Bianca Viveen. Ik wil haar vragen wat haar drijft om zoveel tijd en energie in de activiteiten die ze organiseert te steken."

Conny Vos