• Patries Gerrits: ,,Je moet de weg weten en brutaal zijn. Ik bijt me overal in vast; ik ben een haai. -

    Robert Joore

Kettinggesprek met Patries Gerrits: 'Ik wijs niet met 'n vingertje'

UITHOORN Onder de naam Help ons helpen 0297 zet Patries Gerrits zich in voor mensen die van een minimum inkomen moeten rondkomen. Vorige week vroeg Maarten Levenbach waar ze ondanks haar handicap de energie vandaan haalt om te doen wat ze doet.

Het geeft me juist energie. Ik heb de tijd en doe veel liggend vanaf de bank. Ik schrijf mails naar bedrijven om gratis producten te krijgen. Ik schrijf tien bedrijven aan en er is altijd wel een bedrijf dat wil helpen. Het is een sport voor mij. Je moet de weg weten en brutaal zijn. Ik bijt me overal in vast; ik ben een haai."

Hoe is dat zo gekomen?

,,In 2009 zijn we vanuit Zaandam naar Uithoorn verhuisd. Na een moeilijke tijd wilden we een nieuwe start maken. In 2010 ben ik hartpatiënt geworden. Daardoor kon ik steeds minder werken en ging ik van een inkomen van 2700 euro naar een WAO van achthonderd euro. Dat is overleven. Samen met Anja Blom ben ik kerstpakketten voor minima gaan maken. Via Facebook deden we oproepen voor gratis producten. Binnen twee jaar kwamen mensen vragen om brood en groenten. Het ontstond dus met een vraag en is verder uitgegroeid."

Wie komen er bij jou?

,,Er komen nu vijftig gezinnen. Drie gezinnen komen ook bij de Voedselbank, de anderen net niet of zijn nog niet zo ver. Het zijn mensen die een eigen bedrijf hadden en failliet zijn gegaan, gescheiden zijn, een koophuis hadden, hun rekeningen niet meer kunnen betalen of schulden uit hun huwelijk over gehouden hebben. Ze leven onder het minimum van 1200 euro per maand. Alles is hen ontnomen. Ze zijn veel vrienden kwijt geraakt. Ze hebben zoveel problemen. Als je schaarste hebt, is het moeilijk om helder te denken. Het is belangrijk om hun leven weer positief te maken."

Hoe doe je dat?

,,Het is belangrijk dat mensen niet thuis gaan zitten. Door te werken of vrijwilligerswerk te doen krijg je contacten en weer vreugde in het leven. Kom achter de voordeur vandaan. Via de gemeente konden kinderen gratis sporten en dat is nu ook voor de volwassenen. In de zomervakantie organiseer ik speeldagen voor de kinderen in de tuin. Alles wat hier staat heb ik gratis gekregen: picknicktafels, het speelhuisje en de moestuinbakken. Er komen zo'n twintig kinderen per keer. Vorig jaar zijn we een dagje weggeweest met zestig kinderen. De speeldagen zijn leuk, maar zo'n dagje naar een pretpark is geweldig. Ook de kinderen ervaren veel stress. Even een andere omgeving en ontspannen, dat geeft een positieve boost. Dit jaar wil ik met alle gezinnen drie dagen op vakantie. Daarvoor ben ik bezig met crowdfunding. Ik wil graag naar het Preston Palace, daar is van alles te doen."

Hoe help je hen verder?

,,Als mensen bij mij aankloppen vraag ik naar hun situatie. Zij verwachten iets van mij, dus ik verwacht iets terug. Het voordeel is dat ik hen niet in een mantelpakje te woord sta. Dit is de aardige manier. Er is geen schaamte. Ze hoeven niet elke drie maanden hun bankgegevens in te leveren. Ik wijs niet met een vingertje. Ik help. Als er dingen veranderen in de wetgeving, probeer ik dat bij te houden. Ik ben een bekend gezicht op het gemeentehuis. Als iemand na drie jaar uit de schuldhulpverlening komt, begeleid ik hen verder bij het leren omgaan met hun inkomen. We hebben een besloten Facebookgroep en via Whatsapp sturen we berichtjes als iemand wat nodig heeft. Zo heb ik geholpen bij het inrichten van een huis voor een vluchteling. Ik heb een schuur met eten op voorraad en een vriezer met vlees. We geven complete maaltijden, dus pasta met saus. Bij een aantal vaste donateurs mag ik opgeven wat ik wil. Ik kook extra voor ouderen. In de buurt zie ik steeds meer mensen die een prakkie extra koken en alert zijn op mensen die het zwaar hebben."

Wat doe je nog meer?

,,Wij vallen onder de paraplu van Samen aan de Amstel. We koken en eten met elkaar om de sociale cohesie te bevorderen. Een keer in de maand kook ik ook voor de Wereldkeuken en dan mag een gezin van mij gratis mee eten. Verder zijn we bezig met een project voor de dieren van minima. Mensen vinden dat minima geen dieren moeten hebben, maar moeten ze een dier dat ze al jaren hebben zomaar wegdoen? Het is goed dat ze een hond hebben, want dan moeten ze naar buiten en een kat kan troost bieden. Wij hebben zeven volwassen Ragdolls en eens in de twee jaar een nestje voor de onkosten. Onze katten onderhouden zichzelf. Binnenkort ga ik meedoen aan de pop up werkplaats van Het Duet waar kinderen sportief en creatief bezig kunnen zijn. En ik ben alweer bezig voor moederdag."

Wie wil je voor volgende keer vragen?

,,Katja Laugs, voorzitter van het Initiatievenfonds. Ik wil haar vragen hoe Uithoorn haar kan helpen meer donateurs te krijgen."

Conny Vos