• Ria Tammer zit vol ideeën.

    Conny Vos

Kettinggesprek met Ria Tammer: 'Na de zomer begin ik met de Babbelborrel'

UITHOORN Ria Tammer is actief bij Rick FM, is bezig met het uitzetten van een sprookjestocht en organiseert voor ouderen een gezellige koffieochtend en uitstapjes. Vorige week vroeg Bianca Viveen of Ria daar niet meer hulp bij nodig heeft.

"Ik ben coördinator van het Nationaal Ouderenfonds en organiseer deze uitjes samen met hen, dus daar is extra hulp en EHBO aanwezig. Ik kan altijd meer handen gebruiken om rolstoelen te duwen, maar de vrijwilligers moeten zelf betalen om mee te gaan. Op 4 juli is het volgende uitje en gaan we naar het strand in Zandvoort. Ouderen kunnen zich daarvoor aanmelden via nofuithoorn1@gmail.com. Ik ga erheen met een bus met 45 ouderen."

Hoe ben je erbij gekomen dit te organiseren?

"Er vielen activiteiten weg, Halloween en de kinderboerderij, dus ik had weer tijd over. Ik sloot me aan bij het Nationaal Ouderenfonds, van Goor en Geer, dus niet de Ouderenbond waar je lid van moet zijn. Ik ging ergens vertellen wat het Ouderenfonds doet en inventariseren waar behoefte aan is. Later vroeg iemand: wanneer is het weer? Vanaf dat moment was er iedere maand een koffie-ochtend. Het brengt mensen samen. Eerst dronken we alleen koffie met wat lekkers, maar later is er ook een lunch bij gekomen. We gaan elke keer naar een andere locatie. Op 14 juni is het bij Plein 57. Het vervoer is altijd een probleem, daar heb ik geen oplossing voor. Inmiddels worden er in bijna iedere wijk koffie-ochtenden gehouden. Daarom wil ik met een nieuw concept beginnen: de Babbelborrel, dat wordt dan 's middags gehouden. Liefst heb ik dat mensen uit de groep zelf actief worden om een locatie te bespreken waar we samen komen en dat mag best afwisselen met koffie en lunch of borrelafspraak. Met de Babbelborrel ga ik na de zomer beginnen."

Je gaat een sprookjestocht uitzetten?

"Ik heb wat georganiseerd voor ouderen, voor kinderen en wilde ook iets voor de allerkleinsten doen. De sprookjestocht zat altijd al in mijn hoofd, maar het is er nooit van gekomen. Nu bestaat Uithoorn 200 jaar en is het moment. Ik was bij de brainstormsessies en daar vonden ze het een leuk plan. Ze vroegen of ik het wilde laten aansluiten bij de Lichtjesloop. Het plan is nu om het op 28 maart te doen, het laatste weekend voordat de tijd overgaat. Het begint dan om zeven uur en is nu voor alle inwoners van Uithoorn. De route loopt eerst via de bruggetjes door de wijk en dan langs het Zijdelmeer, met het Amstel Blazers Collectief op een plek onderweg, en eindigt in het donker bij het gemeentehuis."

Heb je daar hulp bij nodig?

"Ik heb zeker zeventig mensen nodig die willen helpen, dat is niet leeftijdsgebonden, zelfs gezinnen kunnen meedoen. Aanmelden kan via 06-30717741. Zij zullen op bepaalde plekken in de wijk staan en sprookjes uitbeelden en ik heb ook 'vertragers' nodig om de groep op te houden. Het is een heel puzzelwerk hoelang ze erover lopen en wie wanneer waar is. Ook ben ik op zoek naar kleding om sprookjes uit te beelden. Welke sprookjes maakt me niet uit. Het mogen ook sprookjes uit andere landen zijn. Ook het sprookje over het spook van Uithoorn wordt verteld. Ik probeer samen te werken met andere organisaties en sponsoren, want ik moet alles zoveel mogelijk zelf financieren."

Wat doe je bij Rick FM?

"Ik ben nieuwslezer van de lokale berichten die iedere dag op elk half uur te horen zijn. Op het hele uur is het landelijke nieuws. De ondernemers hebben een aparte uitzending. Ik doe alleen de nieuwsberichten uit de regio. Mensen kunnen hun activiteiten naar de redactie sturen. Ik doe ook de interviews en maak de filmpjes voor de Facebookpagina. Er gaan veel uren in zitten. Ik ben er elke dag mee bezig, maar ik vind het leuk om op de hoogte te blijven. Rick FM bestaat veertig jaar.
Op 30 mei hebben we een jubileumuitzending met berichten uit het archief. De jubileumuitzending begint om tien uur met een documentaire over radio Cyclus zoals het ooit is begonnen. In de toekomst wil ik misschien podcasts gaan maken. Ik heb altijd ideeën en vind alles leuk om te doen."

Wie wil je als volgende vragen?

"David Chung. Hij wil in oktober met zijn Team Nederland Special Needs Taekwondo naar de World-games Special Needs Taekwondo in Nieuw Zeeland en heeft daarvoor een crowdfundingsactie opgezet. Ik wil hem vragen hoe het daarmee staat en wat hij doet als het financieel niet gaat lukken?"

Conny Vos