• Wim Bax: - Nu ik niet meer gebonden ben aan weekenden of vakanties gaan we vaak een dagje wandelen. -

    Eigen foto

Kettinggesprek met Wim Bax: Natuurkennis overdragen

UITHOORN Jarenlang werkte Wim Bax op het Alkwin Kollege. Nu hij met pensioen is, heeft hij zijn oude liefde voor de natuur weer opgepakt. Als lid van het opleidingsteam van het IVN organiseerde hij een Natuurgidsenopleiding. Vorige week vroeg Walter Busse waar hij de tijd en energie vandaan haalt om zich daar voor in te zetten.

"Ik ben bioloog en heb zo'n dertig jaar biologieles gegeven. Ik heb 27 jaar op het Alkwin Kollege gewerkt. De laatste jaren ben ik voornamelijk afdelingsleider VWO bovenbouw geweest. Mijn liefde voor de natuur was wat op de achtergrond geraakt en ik wilde daar weer meer inhoud aan geven. Nu ben ik met pensioen en heb ik meer tijd. Ik ben lid geworden van het IVN en met een paar excursies mee geweest. Toen werd ik gevraagd om lid te worden van het opleidingsteam. Dat heeft twee kanten. Ik leer zelf nieuwe dingen. Ik weet genoeg, maar biologie is een breed vak. Veel van mijn kennis van veldbiologie is weggezakt. En als afdelingsleider heb ik organisatorisch veel meegekregen, dus organiseren lukt wel."

Wat houdt de Natuurgidsenopleiding in?

"Eens in de vijf jaar wordt er een opleiding tot natuurgids georganiseerd. In 2017 zijn we met een team van vijf personen begonnen met voorbereiden. We moesten een leerlijn maken en geschikte mensen vinden om les te geven. Voor een belangrijk deel zijn de lessen ingevuld door eigen leden van de afdeling Ronde Venen-Uithoorn. De een weet veel van insecten. Iemand is gek van reptielen en een ander kan ons alles vertellen over duurzaamheid. Zelf heb ik lesgegeven over fotosynthese.

Een keer in de veertien dagen hadden we les in Wilnis. Naast het theoretische deel hielden we elke maand een excursie op zaterdag. Walter Busse vertelde over dierensporen in de Waterleidingduinen. We zijn op roei-excursie geweest in de Botshol. In Breukelen hadden we iemand van buiten de afdeling die heel veel wist over paddenstoelen."

Wat werd van de cursisten verwacht?

"Er waren negentien deelnemers. De meesten komen niet blanco binnen. Ze hebben al veel kennis. Iedere cursist heeft iets wat hem of haar ligt. De een vertelt graag verhalen, de ander is meer van het beleven van de natuur. Iedereen heeft zijn eigen insteek en zo kom je tot bijzondere dingen. De rode lijn in de opleiding was dat ze een bepaald terrein vier seizoenen moesten volgen. Ze moesten beschrijven wat ze tegenkwamen en dat in een verslag vastleggen. Daarna moesten ze voor de medecursisten een excursie geven. Zo leerden ze gidsvaardigheden en het was leuk om te doen. Ik kwam zelf ook in gebieden waar ik nooit geweest was en heb veel nieuwe dingen geleerd."

Is de opleiding al afgerond?

"Onlangs was de diploma-uitreiking. De cursisten waren ontzettend enthousiast. Ze zeiden dat ze met een scherpere blik naar de omgeving zijn gaan kijken en dat ze hebben geleerd al hun zintuigen te gebruiken. Ze hebben ontdekt hoe fantastisch de natuur in onze omgeving is en hoe ze hun kennis kunnen overdragen aan anderen. Als herinnering hebben ze een mooi fotoboek gemaakt."

Hoe bent u zelf geïnteresseerd geraakt in de natuur?

"Als kind was ik daar al mee bezig. Ik ben opgegroeid in Landsmeer met een prachtig uitzicht op het Ilperveld. We hadden een roeiboot en met mooi weer was ik daar te vinden en als het vroor dan schaatsten we daar. Na de HBS heb ik een analistenopleiding gevolgd. Ik heb op het kankerinstituut gewerkt. Toen moest ik in dienst. Daarna wilde ik wat anders en heb ik biologie gestudeerd aan de VU. Ik ben een beetje de onderwijskant opgerold. Dat vond ik zo leuk dat ik didactiek als bijvak heb gedaan. Nadat ik bij het Alkwin Kollege terecht kwam, zijn we in Uithoorn gaan wonen. Daar heb ik tot mijn pensioen met veel enthousiasme gewerkt."

Heeft u nog andere bezigheden?

"Ik ben een enthousiast wandelaar. Nu ik niet meer gebonden ben aan weekenden of vakanties gaan we vaak een dagje wandelen. We lopen de Elfstedentocht voor wandelaars of kiezen een NS-wandeling. We lopen per dag zo'n twintig tot 25 kilometer. We doen ook meerdaagse wandeltochten. We hebben pas zeven dagen door Drenthe gelopen. De Drentsche Aa is schitterend. In Noord-Spanje hebben we stukjes van de Camino gewandeld. Verder lees ik graag. Ik ben nu bezig met het herlezen van het boek 'Hoe God verdween uit Jorwerd' van Geert Mak, omdat we daar wandelden. Het is heel herkenbaar als je daar gelopen hebt. Daarnaast vind ik het leuk om te tuinieren. Ik ben ook lid van de Knotgroep Uithoorn. Ik houd ervan om lekker buiten te zijn."

Wie wilt u voor volgende week vragen?

"Bart van Iterson. Hij is lid van de Amsterdamse hengelsportvereniging en doet onderzoek naar vissen. Ik wil hem vragen hoe het met de visstand staat in Uithoorn en hoe hij dat meet?"

Conny Vos