• Maarten Levenbach geniet van zijn pensioen.

    Conny Vos

Kettinggesprek: 'Politiek doe ik voor anderen'

UITHOORN Maarten Levenbach is jarenlang wethouder geweest in de gemeente Uithoorn. In 2014 ging hij met pensioen. Vorige week vroeg Hans van Leeuwen hoe hij nu zijn tijd vult na zijn drukke baan als wethouder.

"Ik ben mantelzorger voor mijn vrouw. Zij heeft zwaar COPD, fase vier. Mijn vrouw is Oostenrijkse. We wonen om de maand in Uithoorn en in Hinterglemm. We zijn dit jaar 21 jaar getrouwd. Ik leerde haar kennen toen ik voor een Nederlands reisbureau in Oostenrijk werkte. We hebben verkering gehad, maar zij ging in Duitsland werken. In 1997 ging ik op vakantie naar Oostenrijk en trof mijn toenmalige vriendinnetje weer aan. Het jaar daarop zijn we getrouwd. Zij had een sportzaak, dus ze had het in de winter heel druk. We hebben veel heen en weer gereisd. Politiek gezien zitten we in dezelfde hoek. Mijn vrouw heeft ook in de gemeenteraad gezeten. In 1989 kwam ik in Uithoorn wonen. In 1990 ben ik voor de PvdA in de gemeenteraad gekomen."

Werd u meteen wethouder?

"Na twee jaar stopte wethouder Hanneke Bruinsma en heb ik het van haar overgenomen. Van 1992 tot 1994 ben ik wethouder geweest. Daarna is de PvdA uit het college verdwenen en ben ik vier jaar fractievoorzitter geweest. In 1998 ben ik gestopt met het raadswerk en ben ik me op mijn andere werk gaan richten. Ik werkte als interim-manager en had net een klus afgerond in Assen toen Jan Mollema me belde met een probleem. Wethouder Jan van Velzen stopte ermee. In september 2007 ben ik weer wethouder geworden. In principe tot 2010 want dan wilde ik met pensioen, maar daarna ben ik het nog een keer geweest tot 2014."

Hoe heeft u een stempel op Uithoorn gedrukt?

"Ik heb mijn bijdrage geleverd. Ik heb veel betekend voor de infrastructuur. Ik ben overtuigd wethouder financiën geweest. Met de ambtenaren heb ik ervoor gezorgd dat Uithoorn er financieel goed voor staat. Ik kan in alle bescheidenheid zeggen dat ik daar een rol in heb gespeeld. In mijn wethouderstijd was ik ook verantwoordelijk voor gezondheid. Er is een gespreksgroep tot stand gekomen tussen zorgverleners. Daaruit is een van de klusjes die ik nu nog doe gerold. Ik zit in de Raad van Advies van de Stichting Samenwerking EerstelijnsZorg Uithoorn (SEZU)."

Heeft u nog andere werkzaamheden?

"Sinds twee jaar ben ik voorzitter van Samen aan de Amstel. Deze stichting heeft als doel de cohesie onder de bevolking te verbeteren. Dat doen we door het organiseren van maaltijden in diverse horecagelegenheden. Daarnaast is de stichting een paraplu voor andere organisaties die geen rechtspersoon zijn, zoals Coach4you en Help ons helpen. Politiek is voor de ander bezig zijn. Het heeft allemaal met mensen te maken. Wat mij betreft is dat de beweegreden waarom ik dit doe en de reden waarom ik de politiek in ben gegaan. Juist in een gemeente van deze omvang kun je wat betekenen."

Heeft u ergens spijt van?

"Toen ik in 2004 wethouder was geweest, ging ik terug als raadslid, dat zou ik nooit meer doen, maar daar heb ik geen spijt van. Ik heb vaak interessante discussies gehad. Je weet dat er altijd mensen zijn die tegen zijn. Ik ben zelfs bedreigd geweest. Soms win je en soms niet, that's all in the game. Ik ben vijf maanden uitgeschakeld geweest vanwege een kankerbehandeling. In die tijd ontstond een probleem binnen mijn portefeuille. Ik was verantwoordelijk, maar het heeft geen nadelige gevolgen gehad. Als je wethouder bent, ben je dat 24 uur per dag zeven dagen per week. Mijn dochters wilden niet met mij naar de markt, want daar deden we vier uur over, maar contact met de burgerij hoort erbij."

Wat doet u in uw vrije tijd?

"Ik heb zeven kinderen en elf kleinkinderen, waarvan de jongste zeven jaar is. Ik ga graag leuke dingen doen met hen. Verder speel ik gemiddeld een keer per week golf met vrienden. Daarnaast houd ik van lezen. Ik lees graag fantasy en boeken van moderne schrijvers. Laatst heb ik Otmars zonen gelezen. Af en toe ga ik naar het theater. Ik heb zelf pantomime gespeeld, heb jarenlang een kinder-theatergezelschap gehad en ik ben regisseur geweest, maar dat is ontzettend lang geleden. Mijn motto is: doe dingen die je leuk vindt en vindt leuk wat je doet."

Hoe ziet u de toekomst?

"Als ik iets gedroomd had, had ik het al gedaan. Ik heb geen onvervulde wensen. Ik zie wel wat er op mijn pad komt. Als ze morgen een interim-wethouder nodig hebben, zeg ik ongetwijfeld ja, hoewel dat uiterst onwaarschijnlijk is."

Wie wilt u voor volgende week vragen?

"Patries Gerrits van Help ons Helpen 0297. Ik wil haar vragen waar ze ondanks haar handicap de energie vandaan haalt om te doen wat ze doet."

Conny Vos