• Nathalie van den Berg: - Het is ook een gezinsgevoel. Ik heb een tweeling van zeven. Veel mensen gaan picknicken. Ik neem ook een kleedje mee, maar wij gaan vissen. -

    Robert Joore

Kettinggesprek: 'Vissen is het nieuwe yoga'

UITHOORN Nathalie van den Berg is een van de weinige vrouwen die in haar vrije tijd gaat vissen. Tijdens het RTL 4 programma De Visvrouwen worden haar vismomenten gevolgd. Bart van Iterson vroeg vorige week of ze als bekende visvrouw nog rustig ergens kan gaan zitten vissen?

"Twee jaar geleden ben ik wat fanatieker begonnen met het delen van mijn vismomenten op sociale media. Daardoor werd ik door Sportvisserij Nederland benaderd voor een interview over 'stijlvol strandvissen' in hun magazine. Daar werd een YouTube filmpje bij gemaakt en dat ging heel relaxed. Toen werd ik gevraagd voor het maken van een aflevering van VIS TV. We gingen haaien vangen in Zoutelande. En nu heb ik meegewerkt aan vier afleveringen van het RTL 4 programma De Visvrouwen, samen met Paula Petiet. We hebben allebei onze eigen talenten en vullen elkaar aan. In elke aflevering is ook een activiteit. Zo gingen we geiten melken op een boerderij. Dat was voor mij als stadsmeisje uit mijn comfortzone. In het begin moest ik even wennen dat er een camera op je gericht staat. Dingen die normaal routine zijn ga je ineens over nadenken. Het zou leuk zijn als er nog een seizoen komt, want we hebben nog zoveel leuke ideeën. Het programma wordt nu herhaald op zaterdag om 17 uur en zondag om 10.50 uur."

Word je nu herkend?

"Pas fietste er een vrouw langs en kwam terug omdat ze me herkende. Mijn dochter zei: dat zul je nog wel vaker gaan krijgen. Als je als vrouw gaat vissen, krijg je altijd reacties. Een groep wielrenners rijdt voorbij en roept: visseres. Mannen toeteren en je ziet ze kijken: waar is de man die daarbij hoort. Op het strand zei laatst ook iemand: een vissende vrouw dat heb ik nog nooit gezien. En daarom wil ik daar verandering in brengen."

Doe je mee op tv omdat je een boodschap hebt?

"Men denkt vaak dat vissen voor mannen is die in camouflagekleding in een tentje langs de kant zitten. Maar ik wil laten zien dat het voor iedereen is. Ik sta in een jurkje met een nagellakje op te vissen. Vissen is juist heel laagdrempelig en toegankelijk. Je bent lekker buiten en beleeft avonturen. Je kan je eigen vis eten, hoe biologisch wil je het hebben. Ik wil ook een positiever imago over visserij neerzetten. Het wordt toch vaak gezien als zielig voor de vis. We laten zien dat we respectvol omgaan met de vissen."

Wanneer ben je met vissen begonnen?

"Mijn ouders waren altijd aan het vissen. Mijn moeder heeft eens het WK dames kustvissen in Denemarken gewonnen. Mijn ouders hadden een huisje in Bakkum aan Zee. In onze vrije tijd waren we altijd op het strand met garnalennetten en  strandhengels. Het strand is nog steeds mijn favoriete plek om te vissen. Dat komt door de goede herinneringen aan mijn jeugd. De gezelligheid, liefde, frisse lucht. De zee is altijd in beweging. Dat je uit zo'n gigantisch water een vis weet te trekken, dat is toch bijzonder."

Wat vind je leuk aan vissen?

"Het gaat om de beleving. Ik vind het ontzettend leuk om een haai te vangen, maar ik kan ook gillen als ik een voorntje vang. Het is ontspanning, even je koppie leegmaken. Het vissen is het nieuwe yoga, dat effect heeft het op mij. Als ik een week niet kan vissen, word ik chagrijnig. Dat krijg ik last van visdrang. Het is ook een gezinsgevoel. Ik heb een tweeling van zeven. Veel mensen gaan picknicken. Ik neem ook een kleedje mee, maar wij gaan vissen. Lekker met mijn twee meiden buiten bezig zijn. De jeugd is veel bezig met gamen en sociale media. Er wordt veel van ze verwacht op school. Ik vind het gezond dat ze buiten zijn en ze leren spelenderwijs veel over de natuur."

Zijn er meer visvrouwen?

"Anja Groot is een bekende visvrouw. Zij is voor de derde keer Wereldkampioene vissen voor dames. Ik ben niet zo competitief. Ik heb meerdere authentieke 'visdinnetjes'. Dankzij sociale media komen we met elkaar in contract. We appen elkaar en vragen waar we zijn en spreken af om een paar worpjes te doen en daarna drinken we een wijntje. Bepaalde gebieden zou ik niet in mijn eentje gaan vissen, maar samen kan het wel." 

Heb je nog een vis die je graag wil vangen?

"Ik vis ook wel in Donegal in Ierland. Maar ik wil graag een keer heilbot vangen. Daar moet je voor naar Noorwegen. Dat vind ik heel spannend, want dat is Champions League zeevissen. Misschien ga ik in oktober. Dat is mijn missie."

Wie wil je voor volgende week vragen?

"Henny Kruger. Zij is haar baan verloren en begint in het Oude dorp een winkel voor tweedehands merkkleding. Ik wil haar vragen of ze het gevoel heeft dat dat nog mist in Uithoorn?"

Conny Vos