• Willem Dekker: - Er komt veel emotie kijken bij de pro deo bezoeken. Soms kom je schrijnende situaties tegen. -

    Robert Joore

Kettinggesprek Willem Dekker: 'Blij snoetje geeft voldoening'

UITHOORN Willem Dekker is geen man om stil te zitten. Hij doet veel vrijwilligerswerk. Zo zet hij zich in voor de Sinterklaasaktie Uithoorn. Vorige week vroeg Mark van Egmond hem wat zijn drijfveer is om zich te gaan richten op de zwaardere pro deo bezoeken.

"Mijn motivatie om de pro deo bezoeken te gaan doen is, dat je dan weet waarom je al die uren in de Sinterklaasaktie steekt. De Sinterklaasaktie is opgezet om gezinnen die het financieel moeilijk hebben een leuk Sinterklaasfeest te geven. We gaan op bezoek bij bedrijven, scholen en gezinnen en het geld dat we daarmee verdienen, gebruiken we voor gezinnen die het nodig hebben."

Hoe bent u erbij gekomen?

"Ze kwamen chauffeurs te kort en iemand vroeg of ik dat wilde doen. Dat was zo'n vijftien jaar geleden. Dat is heel kort in vergelijking met anderen; sommigen zitten er al veertig jaar bij. Ik werkte nog, maar nam vrij om te helpen. Het jaar daarop vroegen ze of ik de grijze man met de baard wilde zijn. Je bent dan echt onderdeel van het spel. Dat was zo leuk om te doen. De interactie met de kinderen. Hun blije snoetjes is jouw voldoening. Maar ik was allergisch voor de make up producten. Ik heb het een jaar of vier gedaan en wilde iets voor dit goede doel blijven doen."

Wat bent u toen gaan doen?

"Ik werd coördinator Sinterklazen. Ik regelde de bezoeken en keek welke sint het best past bij welk bezoek. Ook zorgde ik voor het in- en uitruimen van het Sinterklaashuis. We huren het pand drie weken en ik was er verantwoordelijk voor om alles achter te laten zoals het was. Ik heb dat zo'n tien jaar gedaan. Irene de Meijer, de grote vrouw achter de schermen, vroeg of ik komend jaar bij de pro deo bezoeken wil komen helpen. Er zijn nog twee dames en een van hen stopt ermee. Het is meer op de achtergrond. Eigenlijk zou iedereen het een keer moeten doen, want dan weet je waarvoor je het doet, maar dat kan niet in verband met de privacy van deze mensen."

Wat houden pro deo bezoeken in?

"Je komt bij gezinnen die het moeilijk hebben. Ik ben daar als chauffeur geweest. Dan ben je geen onderdeel. Je houdt je afzijdig en moet de tijd in de gaten houden. Je mag daar niets over vertellen, zelfs niet tegen je eigen vrouw. Na afloop gaan de Sint, Piet en chauffeur even in een aparte ruimte zitten napraten. Er komt veel emotie bij kijken. Soms kom je schrijnende situaties tegen. Wij krijgen de gezinnen door via de specialistische buurthulp. Dan gaan wij er heen voor een gesprek. Zij kunnen een wensenlijstje doorgeven, dat gaat van een barbiepop tot een fiets. Het houdt niet op met Sinterklaas. In de zomer mag een aantal gezinnen een dagje uit."

Hoeveel vrijwilligers werken eraan mee?

"De Sinterklaasaktie is een grote familie. Iedereen doet alles voor elkaar. Er zijn 190 vrijwilligers actief. Er is een speciaal team in het leven geroepen om pieten en grijze mannen op te leiden. Piet zijn, zit in je. Maar ze moeten allemaal leren wat wel en niet kan. Met de bezoeken halen we tegen de veertigduizend euro op. Daar gaan de onkosten vanaf. De Sinterklaasaktie draait verder helemaal op sponsors. De maaltijden worden voor negentig procent gesponsord door de lokale horeca. Vanaf september kunnen mensen al bezoeken aanvragen. Voor de scholen is dat vanaf mei."

Wat doet u de andere maanden van het jaar?

"Maart vorig jaar ging ik met pensioen. Ik ben medisch analist geweest op de afdeling pathologie bij de VU. Het was prachtig om te doen. Elke dag was anders. Op drie maanden na heb ik daar 49 jaar gewerkt. Ik ben tot het laatste uur door gegaan. Toen heb ik de eerste maanden niets gedaan, maar dat beviel niet goed. Ik ben geen man om stil te zitten. Ik heb een bijbaantje bij de Automobielfabriek. Daar mag ik dure auto's naar klanten brengen of ophalen. Van Maserati tot BMW. Audi heeft mijn voorkeur. Verder doe ik veel vrijwilligerswerk."

Waar doet u vrijwilligerswerk?

"Ik ben beheerder horecazaken bij Qui Vive tennis. Ik regel de bardienst, doe inkopen, zorg voor de voorraad en de schoonmaak. Op drukke dagen, zoals bij bekerfinales en het horecatoernooi op Hemelvaartsdag, draai bardienst bij de Legmeervogels. Daarnaast ga ik al 31 jaar mee op het schoolkamp van Het Duet. Dat vind ik het leukste van al mijn vrijwilligerswerk. Op 17 juni gaan we vijf dagen weg met vijftig kinderen en vijf begeleiders. Het is een leuk team dat zich volledig inzet. Je krijgt echt een band met de kinderen. Zelf heb ik drie kinderen en zeven kleinkinderen, waarvan er twee bonuskleinkinderen zijn. Elke woensdag zijn we oppasopa en -oma."

Volgende week

Volgende komt Hans van Leeuwen aan het woord in het Kettinggesprek. Hans is griffier van de gemeente Uithoorn. De vraag die aan hem wordt gesteld is: wat is eigenlijk de taak van een griffier?

Conny Vos