• Naomi Heidinga

Kinderboerderij De Olievaar vol plannen

UITHOORN Een bijenweide, een groter kippenhok met buitenverblijf en een klimbos: een greep uit de plannen die beheerder Willem Körnmann graag dit jaar wil realiseren op kinderboerderij De Olievaar. Hij is een van de vrijwilligers die zich inzet voor de kinderboerderij. In 2016 heeft een stichting het beheer van de kinderboerderij overgenomen van Ons Tweede Thuis. De stichting krijgt geen subsidie van de gemeente. "We huren dit plekje van de gemeente. In ruil voor een lagere huurprijs doen we het onderhoud van de gebouwen zelf."

Naomi Heidinga

Maandagmiddag, tegen drieën. De varkens Krul en Brul, roepnamen Victor en Rolf zijn aan het knorren. Het is etenstijd. Ze staan op de uitkijk: komt er al iemand aan met het lekkers? Gelukkig is daar Willem met twee bakken met eten. Naast gesneden groente en fruit (op het menu staan onder meer stukjes wortel, appel en spruiten) krijgen de varkens hooi en vers water. Op een drafje gaan ze achter Willem aan. Wat betreft tafelmanieren heeft het duo nog wat te leren. Ze staan met hun voorpoten in de voederbak, om er zo goed mogelijk bij te kunnen.

Na de varkens is het de beurt aan de konijnen. Ze zitten binnen vanwege de kou. Ook voor hen zijn er wortels en hooi. Onderweg komen we langs een voederschema. "Voorheen bestond mijn planning uit het halen van targets. Nu heeft het vooral te maken met de zonsopkomst en -ondergang." Hij legt uit: "De kippen gaan een half uur voor zonsondergang op stok. Dan heeft het geen zin meer om ze eten te geven. Het voeren moet voor die tijd gebeuren."

Körnmann (62 jaar) is werkloos. Hij is weliswaar op zoek naar een baan, maar wordt doorgaans afgewezen. Vanwege zijn leeftijd. En dus besteedt hij zijn tijd aan de kinderboerderij. Daar verricht hij nuttiger werk dan hij zou kunnen in loondienst. Op de kinderboerderij helpen vrijwilligers met verschillende achtergronden. Bijvoorbeeld mensen met een burn-out, mensen die werkloos zijn of hun plek moeten vinden in de maatschappij. "Ik volg deze vrijwilligers op hun reis. Ik praat met ze, we werken samen. Aan de ene kant is het jammer dat ze op een gegeven moment met het vrijwilligerswerk stoppen, maar mensen zien groeien is heel waardevol."

Het vinden van vrijwilligers is lastig, vooral in de wintermaanden. Toch maakt Körnmann zich geen zorgen. "Er komen altijd nieuwe mensen. Daarnaast werken we tegenwoordig vaker op projectbasis. Dat maakt het voor mensen makkelijker om mee te helpen."

Wat betreft De Olievaar heeft hij een dorpsboerderij in gedachten. Een plek voor jong en oud, een sociale plek in de buurt waar men heen kan gaan voor verschillende activiteiten. Daarvoor heeft hij nog een aantal wensen. Een overkapping staat op zijn wensenlijstje, zodat niet alleen bij mooi weer activiteiten kunnen plaatsvinden. En een meer geformaliseerde samenwerking met de gemeente zou fijn zijn, om meer zekerheid te hebben.

Dieren verzorgen, het beheren van een kinderboerderij: Willem heeft alles moeten leren. Dankzij workshops en stages bij andere kinderboerderijen heeft hij kennis opgedaan. Hij heeft een heel eigen visie op de boerderij. Waar elders jonge dieren als publiekstrekker worden ingezet en in sommige gevallen als volwassen dier bij de slacht eindigen, vindt hij dat de dieren op de kinderboerderij oud moeten kunnen worden. Goed nieuws voor Victor en Rolf.

De Olievaar is nu nog woensdag-, vrijdag en zondagmiddag geopend. "We willen in de toekomst graag vaker open zijn." Meer info: www.olievaar.nl en Facebook.